Lönnebergs gård byggs upp igen

Uppdaterad
Publicerad

47 kor miste livet i den stora ladugårdsbranden på Lönnebergs gård i slutet av maj. Och för att slippa ett stort skadestånd till bonden, förslås nu att kommunen bygger en helt ny ladugård.

Lönnebergs gård ägs av Jönköpings kommun som arrenderar ut gården. Arrendatorn har under många år bedrivit mjölkproduktion och kommunen anser det värdefullt att ha kor som håller landskapet öppet och förslaget är nu att bygga upp en helt ny ladugård. 

Fredric Norrå, chef för mark- och exploatering vid tekniska kontoret i Jönköping, säger att om kommunen inte väljer att bygga nytt innebär det att man i stället tvingas betala ett skadestånd på mellan fem och tio miljoner för att arrendeavtalet då bryts.

Lönnebergs gård

Vill fortsätta

Nu har kommunen fört diskussioner med arrendatorn och försäkringsbolaget. Och arrendatorn vill gärna fortsätta med mjölkproduktion.

– Vi har kommit fram till att det bästa är att bygga en ny modern ladugård för mjölkproduktion och det handlar då om en kostnad på tio-tolv miljoner kronor, säger Fredric Norrå. Men i realiteten blir den faktiska kostnaden för kommunen runt 4 miljoner eftersom självrisken ligger på 1 miljoner  1,7 miljoner i åldersavdrag och investeringskostnaden på 1,5. Resten täcks av försäkringen.

Denna veckan ska ärendet tas upp vid kommunfullmäktiges sammanträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönnebergs gård

Mer i ämnet