Angelie von Essen tillsammans med hästen Tiger. Foto: Gabriel Djärf

Nu slåss Angelie mot OS-ryttarna på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte ofta hon tävlar i sin hemstad numera. I stället är det internationella arenor runt om i Europa som gäller. Men i veckan finns Angelie von Essen, uppvuxen på gården Tunabo i Bankeryd, med i startfältet under Elmia Scandinavian horse show.

Som ung ryttare gjorde Angelie von Essen, eller Hallon som hon kallas, ett tidigt vägval. Hon bestämde sig för att satsa allt på hästarna och nu många år senare har det betalat sig. Idag rider hon de höga internationella klasserna runt om i Europa och slåss mot världseliten och hon är en flitig inhoppare i landslaget. Men det har varit en slitsam resa där drivkraften hela tiden varit kärleken till hästen.

– Jag älskar verkligen hästarna. Jag älskar att åka till stallet varje dag och va med dem och rida. Man får så mycket energi av hästarna, säger Angelie von Essen.

Egen anläggning

I dag är basen England och Manchester där hon tillsammans med sambon James Davenport, också han tävlingsryttare, driver en anläggning med uppfödning, utbildning och försäljning av hopphästar. Och enligt Angelie von Essen handlar allt om långsiktighet, för att utbilda en hopphäst tar tid.

– Det är en ständigt pågående process som förhoppningsvis gör att hästen utvecklas och blir bättre. Det är också viktigt att hästen gillar att hoppa för annars går det inte. Hästen måste vilja jobba. Vi tycker om känsliga hästar som är rädda om sig. Min bästa häst heter Newton Abbot och ägs av min syster Emelie.

Tröttnar aldrig

Hur ser en dag ut för dig?

– Jag kommer till stallet klockan åtta och börjar med att rida några hästar, sedan kanske vi åker på en tävling i närheten med några unghästar. Därefter tränar vi ingen, tar emot elever eller åker och tittar på hästar. På helgerna torsdag-söndag är vi oftast borta på tävling.

Tröttnar du aldrig?

– Nej, det här är det bästa jag vet.

Vill rida EM

Det har tagit tid att bygga upp den egna anläggningen och mycket fokus har legat på försäljning av hästar för att få det att gå runt. Men i framtiden hoppas Angelie von Essen att det blir annorlunda och att hon istället kan satsa mer på sin egna tävlingskarriär.

– Jag skulle vilja rida EM i Göteborg nästa år. Och jag har en häst som jag tror är en av Europas bästa hopphästar – det gäller bara att jag förvaltar hans kapacitet.

Vilken av dina meriter värderar du mest?

Förra året när jag var dubbelnolla under nationshoppningen i Rom på en av våra egna uppfödningar. Hästen sålde vi senare till världsryttaren Rodrigo Pessoa och det kändes som att det var ett kvitto på att vi gjort allt bra.

Det är många kompisar som hejar i mässgångarna på Elmia, och så passar hon på att träffa tvillingsystern Emelie von Essen, också hon tävlingsryttare.

Vad tror du om dina chanser här på Elmia? Hur är konkurrensen?

– Ha ha, den är benhård. Hela OS-laget i hoppning är här, men jag kan nog ha en liten chans, skrattar Angelie.

Fotnot: Under torsdagskvällens 1.50-hoppning kom von Essen på en 9:e plats med ett fel. Vann gjorde Peder Fredriksson tätt följd av Rolf-Göran Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.