Polisen utreder tjänstefel efter Rosenlundsmordet

Uppdaterad
Publicerad

Polisens förfarande i samband med mordet på en kvinnan i 20-årsåldern på Rosenlund i Jönköping ska nu utredas av polisens avdelning för särskilda utredningar.

Efter att flera samtal kommit in och att media redogjort för uppgifter i förundersökningen så fattade avdelningen för särskilda utredningar idag beslutet att göra en anmälan om misstänkt tjänstefel.

Det är främst det faktum att polisen, bara en halvtimme före mordet, blev kallad till platsen efter samtal från allmänheten. Då gick den misstänkte gärningsmannen runt på området med basebollträ och luftgevär och uppträdde våldsamt.

Rosenlundsmordet

Gjorde slagning

När poliserna kom till platsen hade mannan gått in i sin lägenhet tillsammans med kvinnan som senare blev mördad. I förundersökningen säger poliserna att de då såg att mannen var påverkad av något men bedömde att det inte var någon fara för våldsamheter och att det var lugnt på platsen.

En av poliserna säger även i förhören att det inte fanns någon målsägande till det som allmänheten ringt in om.

De gjorde också en slagning i kriminalregistret på mannen. Men trots att han tidigare dömts för både grovt rån och vållande till annans död, beslutade poliserna att inte ta med honom till stationen.

Upprättat anmälan

30 minuter senare kallades samma polispatrull till samma adress igen – då var kvinnan mördad.

– Efter de uppgifter vi tagit del av i olika medier och av andra samtal som kommit in till oss så har vi bestämt att upprätta en anmälan om tjänstefel alternativt grovt tjänstefel, säger Jan Pettersson vid avdelningen för speciella utredningar.

Anmälan kommer att lämnas vidare till Speciella åklagarkammaren som hanterar polismål, som avgör om något fel har begåtts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rosenlundsmordet

Mer i ämnet