Foto: TT

Polisens skämt om Ku Klux klan-möte blev falsk medianyhet

Uppdaterad
Publicerad

Det lät som en udda händelse där polisen hade fått larm om ett Ku Klux Klan-möte vilket visade sig vara ett luciatåg. Men alltihop var ett internt skämt hos polisen.

Nyheten om Ku Klux Klan-mötet som i själva verket var ett luciatåg fick spridning i många medier under onsdagen. Men sent på eftermiddagen meddelade polisen att uppgifterna inte stämmer. Det hela hade börjat som ett internt skämt hos polisen men uppgifterna lämnades ändå ut till lokala medier i Jönköping.

– Det här är inte acceptabelt. Du måste kunna lita på att den informationen polisen ger ut stämmer, säger Fredrik Lindfors, chef i lokalpolisområde Södra Vätterbygden, i ett pressmeddelande.

Uppgifterna om händelsen stämmer inte och polisen har överhuvudtaget inte fått den typen av uppgifter, meddelar polisen.

Polisens journalanteckningar

Den information som polisen lämnar ut till medierna vid regelbundna möten kommer från en journal som kortfattat nämner händelser som är extra allvarliga eller som skiljer sig på något sätt från övriga händelser i polisens verksamhet. Det var i den journalen som det fanns anteckning som förts in som ett internt polisskämt. Men det framgick inte till den polis som höll i medieinformationen att det var ett skämt.

– Ibland smyger det sig in fel, i det här fallet var det ett skämt som inte blev bra, säger chefen för lokalpolisområde Södra Vätterbygden, Fredrik Lindfors.

Enligt pressmeddelandet ska nu lokalpolisområde Södra Vätterbygden se över sina rutiner för att säkerställa att den typen av misstag inte sker igen.

Nyheten fick spridning i både riksmedier och lokala medier. Den publicerades inte av SVT Nyheter Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.