Ekonomisk tvist om döda kroppar

Uppdaterad
Publicerad

Fyra döda har i flera års tid legat i ett frysrum i Jönköping i väntan på en begravningsmetod som inte finns. Nu tvistas om vem som ska betala för förvaringen.

Inne i frysrummet på krematoriet på Skogskyrkogården i Jönköping ligger det nu fyra döda människor som väntar på promession, alltså en begravningsmetod där kroppen frystorkas, för att sedan vibreras sönder och sen begravas som ett stoft. Men någon promessionsbegravning verkar det inte bli – det finns nämligen ingen anläggning där detta kan ske.

Begravningsmetoden promession lanserades i början av 2000-talet som både miljövänlig och etisk, den fick stor spridning i bland annat Sverige och ett tiotal personer skrev in promession i sina testamentetn. Men företaget Promessa, som försökt få till en anläggning för promession i Sverige sen dess, har inga ekonomiska medel att bygga en anläggning, och ägarna har försatts i personlig konkurs.

Promession

Ekonomisk tvist

Två av de avlidna kommer från Göteborgs kommun, och två från Orust, men ingen av hemkommunerna har beslutat vad man ska göra med de döda. Under tiden ligger kropparna kvar på Skogskapellet. Och för kyrkogårdsförvaltningen i Jönköping har detta nu blivit ett ekonomisk bekymmer, eftersom förvaringen kostar pengar.

Orust har hittills stått för kostnaden för sina döda, men vare sig Promessa eller Göteborgs kommun har betalat några fakturor sedan 2013. I dagsläget har Göteborgs kommun en skuld på drygt 60 000 kronor, kommunen hävdar dock att det är de anhöriga som ska stå för kostnaden och att det är upp till kyrkogårdsförvaltningen i Jönköping att kräva in pengarna.

– Jag tycker inte att det är rätt att resonera på det sättet, säger Magnus Berggren, kyrkogårdschef i Jönköping. Det är deras ansvar och vi är snarare entrepenörer för detta.

Etiskt dilemma

Kropparna har förvarats i Jönköping sen 2007, innan dess låg dom på andra orter. Och de har väntat länge – den äldsta kroppen har legat nedfryst i 12 år. Frågan många ställer sig är hur etiskt försvarbart den här hanteringen är.

– Den etiken är väl inte helt fastlagd, utan väldigt personlig, säger Magnus Berggren.

– Jag tycker nog att det är mer etiskt att de förvaras på en och samma plats, och att de inte behöver köras runt eller ens röras, utan de ligger här på vårt krematorium, säger han.

Kan tvångsbegravas

Skatteverket har sedan länge meddelat att man inte längre beviljar anstånd för promession, utan kropparna måste i jorden. Detta skulle då ske i strid med de dödas och de anhörigas vilja, men till syvende och sist är det kommunernas ansvar att lösa frågan.

– I sista hand är det kommunerna som får driva igenom en tvångsbegravning, och det är ju alltid olyckligt, säger Magnus Berggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Promession

Mer i ämnet