Foto: Nordens Ark

Räddad utter har flyttat in

Uppdaterad
Publicerad

Utterungen som räddades flera gånger i centrala Tranås i veckan har nu flyttat in på Nordens ark.

– Om det ser ut att gå bra kommer den att flytta till ett inomhushägn i vårt karantänsområde, säger Ewa Wikberg, zoolog på Nordens Ark i ett pressmeddelande.

Nordens Ark har hållit uttrar i många år och det var självklart att hjälpa till utterungen, som kom igår förmiddag. Den uppskattades vara två månader gammal och undersöktes av djursjukvårdare. Den är lite tunn och mycket hungrig men verkar i övrigt vara i bra kondition.

Läs också: Bortirrad utterunge räddad – två dagar i rad

– Under helgen kommer ungen att övervakas noga av djurvårdare som ser till att den äter, kissar och bajsar och inte uppvisar några sjukdomssymptom, säger Ewa Wikberg, zoolog på Nordens Ark, i ett pressmeddelande på parkens hemsida.

Släpps ut

Nu får utterungen stanna på Nordens Ark tills hon klarar sig själv och kan fånga fisk på egen hand. Går allt bra kommer uttern att släppas ut i naturen igen.

Tidigare i veckan fick i länsstyrelsen i Jönköping rycka ut och ta hand om utterungen som hittats ensam och övergiven i Tranås. Första gången sattes den tillbaka i det område där den hittades men när räddningstjänsten dagen därpå åter fick hämta ungen i en container, vände man sig till Nordens Ark för att få hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.