Hundratals personer, från olika räddningsförband och försvarsmakten, jobbade intensivt i dagar med att bekämpa branden vid Bredaryd i Värnamo. Foto: TT

Storbranden: Räddningstjänsten arbete ännu inte över

Publicerad

Hundratals personer, från olika räddningsförband och försvarsmakten, jobbade intensivt i dagar med att bekämpa branden vid Bredaryd i Värnamo, i slutet av maj. Men för räddningstjänsten i Värnamo innebär brandens efterspel fortfarande en stor arbetsbörda.

– Två och en halv vecka har vi fått lägga på att plocka upp mil av grenrör, strålrör, ja slangar och annan form av armatur, säger Niclas Christensen, operativ chef vid räddningstjänsten Värnamo.

LÄS MER: Branden på Flymossen väntas öka i styrka

Storbrand i Bredaryd

Han bedömer att det har varit ett antal mil slang att plocka upp, från det drygt 300 hektar stora branddrabbade området. Ett arbete som krävt sina resurser och det lilla extra från medarbetarna.

– Dagtid har vi haft 8-10 man per dag, som jobbat 8 timmar om dagen, under hela den här perioden. Och det är ju en och annan medarbetare som jobbat över lite om man säger så, säger Christensen.

LÄS MER: 100 militärer kallas in

Har fått hyra in entreprenad

Utöver det har Värnamo kommun fått hyra in tjänster av entreprenadföretaget Maskinringen höglandet, för att hinna med arbetet inom en rimlig tid.

– Det har handlat om traktorer, fyrhjulingar och andra redskap som har varit till hjälp i det här arbetet, säger Niclas Christensen.

LÄS MER: Se brandområdet från ovan

Utryckningsberedskapen opåverkad – annat har fått vänta

– Vi har haft kvar reguljär utryckningskapacitet. Däremot har utbildningsverksamheten fått stryka med. Det är ju en stor del av vårt uppdrag som räddningstjänst att åka runt till verksamheter, skolor och så vidare för att utbilda och föreläsa om brandsäkerhet, säger Niclas Christensen.

Han säger samtidigt att de som bokat in föreläsningar har varit väldigt förstående och hoppas på att kunna boka in besök så snart det blir möjligt igen.

Känns det på något sätt orättvist att en så stor del av arbetsbördan lagts på er?

– Nej. Det material som använts under efterbevakningsskedet, det är vi som har ansvaret för att plocka upp det. Och jag måste säga att vi gjort det på ett föredömligt sätt, säger Niclas Christensen.

LÄS MER: Intensiv kamp mot torvbrand ännu inte över

Allt insamlat – men fortfarande mycket att göra

Eftersom branden var så pass allvarlig och stor till sin yta så fick Värnamo räddningstjänst hjälp från flera olika håll. Allt från andra räddningstjänster, försvaret och myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB.

– Nu har vi fått in allt från mossen. Så nu ska vi bara rengöra, sortera och se till att all armatur och redskap kommer till rätt ställe, säger Niclas Christensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand i Bredaryd

Mer i ämnet