Släckningsarbete av branden i Flymosse utanför Bredaryd Foto: Mikael Inkinen, Försvarsmakten

Släckningsarbetet fortsätter i Bredaryd

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 personer från räddningstjänsten och försvaret fortsätter släckningsarbetet på Flymosse utanför småländska Bredaryd.

– Vi börjar närma oss att branden är under kontroll, säger räddningsledaren Anders Björk.

I de områden på mossen där det växer mossa har det mesta brunnit ner och läget bedöms som stabilt. Men i de insprängda områdena med skog finns det fortfarande glödbränder. Där koncentreras insatserna genom släckning både från marken och från luften.

Under gårdagen övergick vädret från duggregn till mer ihållande regn och prognosen är att regnet håller i sig under dagen, en väderlek som är gynnsam i sammanhanget.

Storbrand i Bredaryd

– Det har gått enligt plan. Sedan har vädret hjälpt till. I dag har vi fått 5 mm regn och SMHI har sänkt brandriskbedömningen för morgondagen. Det känns positivt, säger Anders Björk.

Punktera zoner

Brandområdet, som ligger något väster om Värnamo, är nu cirka 300 hektar stort. Det är ungefär en mil runt hela branden.

– Vi ska försöka få en bild av var det är som varmast och gå in och punktera de zonerna, säger Johan Nilsson som var räddningsledare under morgonen.

Räddningstjänsten jobbar med att få en zon runt hela branden som är helt blöt.

– Vi trycker ihop området och har flyttat in begränsningslinjerna till gränsen av brandområdet, säger räddningsledaren Anders Björk.

LÄS MER: Oidentifierat föremål hittat mitt i brandområdet på Flymossen

Branden startade i söndags och det är svårt att bedöma när släckningsarbetet kommer att vara klart.

– Vi gör personalplanering fram till söndag. Men det är inte helt orimligt att vi håller på en bit in i nästa vecka, säger han.

Räddningstjänsten vill påpeka att det fortfarande råder flygförbud i området.

LÄS MER: Så får du SVT Nyheter Jönköpings nyhetspushar i appen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand i Bredaryd

Mer i ämnet