Frågan är om föremålet kan ha orsakat branden, men det vill Räddningstjänsten inte spekulera i, innan man vet vad det är. Foto: SVT

Oidentifierat föremål hittat mitt i brandområdet på Flymossen

Publicerad

En grupp militär personal som hjälper till med släckningsarbetet vid Flymossen har hittat ”ett oidentifierat föremål” inne i brandområdet som nu undersöks. Det bekräftar Anders Björk på Räddningstjänsten för SVT Nyheter Jönköping.
– Vi håller på att undersöka vad det kan vara för något, säger Anders Björk. Eventuellt får vi koppla in polisen.

Frågan är om föremålet har med branden att göra och eventuellt till och med kan ha orsakat branden. Det vill Räddningstjänsten inte spekulera i. Men det ska handla om ett föremål som inte ”naturligt finns i den miljön”.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Jönköping rör det sig om en bränd PET-flaska som satt monterad i ett rör. Föremålet ska ha hittats på måndagskvällen i det område som Räddningsledningen kallar sektor 5. Flaskan ska ha innehållit metallskrot. De som hittade föremålet misstänkte att det möjligen kunde vara någon form av brandbomb och lämnade över föremålet till Ingenjörstrupperna från Eksjö som ska ha fotograferat föremålet.

Frågan ligger nu hos Räddningsledningen, som i första hand försöker reda ut om det finns en naturlig förklaring.

– Vi ska kolla med militären om det kan vara något föremål som de känner igen, men just nu vet vi inte vad det är eller har varit, säger Anders Björk.

– När vi klarat ut vad det är för något kommer vi att informera om det.

Brandområdet på och intill torvmossen, som ligger något väster om Värnamo, är cirka 500 hektar stort. Omkring 100 personer från räddningstjänsten, och 94 militärer från Försvarsmakten har under dagen deltagit i släckningsarbetet. Utöver det också flera personer från olika frivilligorganisationer. Bland annat har två helikoptrar använts för spaning och vattenbombning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbrand i Bredaryd

Mer i ämnet