Delad bild. Till vänster: person i vit vårdrock håller bok. Till höger: närbild av sax och stor spruta som är kopplad till en slang.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkaren Cecilia Magnusson svarar på tre frågor om avföringstransplantation. Foto: Julia Sidhammar/SVT

Donerat bajs bekämpar farlig bakterie – och ger patienter bättre livskvalitet

Publicerad

Att transplantera bajs från en frisk tarmflora har visat sig kunna behandla en av vårdens besvärligaste diarrébakterier.

– Det är som att man sätter tillbaka kroppen på ursprungsnivån, säger Cecilia Magnusson, överläkare på Länssjukhuset Ryhov som gjort studien.

Cecilia Magnusson är överläkare på infektionskliniken vid Länssjukhuset Ryhov och har i flera år forskat på den svårbehandlade bakterien clostridioides difficile – även kallad C. Diff. Bakterien kan orsaka allvarliga diarréer och den drabbar framför allt äldre personer som nyligen behandlats med antibiotika. Medicinen slår då ut de goda bakterierna i tarmen vilket ger C. Diff fritt spelrum att växa.

Avföring från friska kan rädda patienter

I sina tidigare studier har Cecilia Magnusson undersökt hur bakterien sprids på sjukhus och hur smittspridningen kan bromsas. Hennes senaste studie har fokuserat på avföringstransplantation som behandling mot bakterien.

– Avföringstransplantation har funnits väldigt länge, det är inte något som jag kommit på. Det som min forskning visat är att behandlingen ökar livskvaliteten för den här patientgruppen, säger Cecilia Magnusson.

I klippet ovan förklaras hur en avföringstransplantation går till

Donera avföring

Infektionskliniken på Ryhov söker fler som är villiga att donera sin avföring till sjukhuset. För att kunna bli en donator krävs det att du:

  • är frisk
  • är fri från mediciner
  • är under 60 år
  • bajsar regelbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.