Foto: SVT/Kristin Renulf

Storbrand rasar i torvmosse

Uppdaterad
Publicerad

Ett 90-tal personer arbetar med att få kontroll på branden som startade i en torvmosse utanför Bredaryd i Värnamo kommun under söndagen. Den sprider sig till skog och mark genom så kallade flygbränder, där gnistor följer med vinden. Fortfarande sent under natten mot måndag var branden inte under kontroll.

På söndagseftermiddagen arbetade räddningspersonal från tio kårer för att bekämpa branden på Flymosse.

– Branden började i en torvmosse och håller på att sprida sig till skogen. Det kommer att bli stort det här, säger Claes Lövgren vid räddningstjänsten i Jönköping kort tid efter att larmet inkommit.

Storbrand i Bredaryd

Härjar utom kontroll genom natten

Fortfarande sent på natten mot måndag, vid 2-tiden, var branden utom kontroll, och räddningspersonal arbetar för fullt med att bekämpa eldsvådan, som enligt räddningstjänsten uppskattas ha brett ut sig på ett område på omkring 500 hektar, motsvarande 5 kvadratkilometer.

Ingen människa har kommit till skada i branden, och i nuläget hotas inte heller några byggnader.

Totalt är det ett 90-tal personer som arbetar för att få branden under kontroll under natten och släckningsarbetet fortgår nu på marken.

Under måndagsmorgonen kommer man att återuppta vattenbombning av området från luften, med hjälp av helikoptrar från Försvarsmakten.

Många har ringt SOS

Larmet kom till SOS Alarm vid 12-tiden på söndagen.

Kraftig rök spreds över området och Claes Lövgren berättade vid 15-tiden på söndagen att många har hört av sig till SOS. Det har rapporterats om att röklukten spridits så långt som till Eksjö-området.

– Det ringer hela tiden. Folk känner röken på långt avstånd.

Han säger att de har begärt hjälp från Västra Götalands län och att man även jobbat för att få dit helikopter för att kunna vattenbomba det brinnande området.

LÄS ÄVEN: Stor risk för skogsbränder

Foto: SVT/Ulrica Abramsson

Flera rökpelare

SVT Nyheter Jönköpings reporter, Ulrica Abrahamnsson, var under söndagseftermiddagen på plats vid släckningsarbetet.

– Jag ser rök, men det är inte en rökpelare utan det kommer rök lite här och där från horisonten, berättar hon klockan 15.10.

En dryg halvtimme senare har hon förflyttat sig en bit bort.

– Här där vi står ser det inte så dramatiskt ut, men jag har hört av en brandman att det ska vara riktigt tjock rök på ett annat ställe där de är och arbetar. Där ska man knappt kunna se handen framför sig, berättar Ulrica Abrahamsson.

Blåsigt

Vid 16-tiden kom uppgifter om att Hemvärnet var inkallat och att en av Försvarsmaktens helikoptrar skulle vara uppe inom kort för att hjälpa till.

Även lantbrukare i området och personal från företaget Neova som äger torvmossen som började brinna hjälper räddningstjänsten med släckningsarbetet.

LÄS ÄVEN: ”Vet inte vad som orsakat branden”

Det ska blåsa en del i området vilket ökar risken för spridning.

– Det pratas om att gränsen börjar närma sig en gård. Räddningstjänsten har upprättat en ledningscentral vid Lanna golfklubb, berättar Kristin Renulf, reporter på SVT Nyheter Jönköping, klockan 16.10.

Räddningstjänsten meddelar samtidigt att de arbetar för fullt med att ringa in branden och förhindra spridning.

– I dagsläget vet vi inte hur branden startat. Vi har inga inrapporterade uppgifter om skadade och inga hus uppges vara hotade i nuläget, säger Christoffer Carmenstedt.

Behöver inte evakuera

Vid 16.30-tiden berättar räddningsledaren Pär Liljeqvist, som SVT:s team möter på plats i insatsområdet, att läget ser ut att lugna ner sig en aning.

– Vi behöver inte evakuera några. Det är flygbränder, det har blossat upp lite här och där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand i Bredaryd

Mer i ämnet