Rastiska ord mot dottern ska överprövas

Uppdaterad
Publicerad

Markus Lewintus dotter utsattes för rasistiska påhopp när hon var ute och lekte med en kompis. Mannen som ropade ”svartskalle” till flickan erkände men friades. Efter flera turer överklagas fallet till hovrätten. – Det känns jättebra det här, säger Markus Lewintus.

Flickans mamma Elin Erling och flickans pappa Markus Lewintus har fått kämpa för att rättsväsendet överhuvudtaget skulle ta upp det rasistiska påhoppet mot deras dotter.

– Vi vill inte ta ut något i förskott, men vi är glada att ärendet nu drivs vidare, säger Markus Lewintus.

Förundersökning lades ner

Flickan och hennes kompis, åtta och nio år gamla, var ute och lekte på en gård i närheten av hemmet när en man blev aggressiv mot dem och skrek bland annat ”svartskalle” och ”jävla pack”. Men trots att föräldrarna polisanmälde saken blev det inte direkt ett ärende för tingsrätten. En åklagare i Jönköping valde först att lägga ner förundersökningen. Överåklagare Göran Hellstrand reagerade och P4 Jönköping skrev nyligen att han tyckte att det fanns tillräckliga bevis att få mannen fälld. Hellstrand åtalade honom och det blev tingsrättsförhandlingar. Men i tingsrätten blev det en friande dom, trots att mannen erkänt.

Överåklagare överklagar

Åklagaren som drev fallet i tingsrätten valde att inte överklaga domen, men föräldrarna vände sig då till Utvecklingscentrum i Malmö där överåklagare Mats Svensson nu valt att överklaga domen till hovrätten.

– Vi överklagar tingsrättens dom därför att vi anser att det finns bevis för att den här mannen har ofredat de här flickorna, säger Mats Svensson.

Och pappan till en av flickorna är glad över överåklagarens besked.

– Det känns jättebra det här. Men det klart att det inte automatiskt blir en fällande dom nu, det vet vi inget om. Men vi är glada att det inte stannade här, säger Markus Lewintus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.