Polisen bröt upp dörren till lägenheten där man senare fann den mördade. Idag inleds rättegången efter mordet på Råslätt. Foto: SVT

Rättegång efter mordet på Råslätt

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången efter mordet på Råslätt den 21 december förra året. Då hittades en man född 1974 från Serbien död i en lägenhet. Mannen ska ha skjutits med två skott med hagelvapen på nära håll.

Den nu åtalade mannen i 55-årsåldern är skriven på adressen. De båda männen känner varandra sedan tidigare enligt åklagaren. Även sonen till den misstänkte mannen åtalas för mord. Han är i 20-årsåldern.

Åklagarna menar att motivet till gärningen är en konflikt om pengar. Pappan eller sonen ska ha avlossat skotten från nära håll, enligt åtalet.  Skotten träffade i bröstkorgen och i ansiktet.

Dödsskjutning på Råslätt

Den 55-årige pappan greps en kort tid efter dådet, medan sonen häktades i sin frånvaro. Men efter några veckor kom han självmant till polisstationen i Jönköping med sin advokat.

Båda nekar

Den yngre mannen har genom förhören inte kommenterat eller svarat på några frågor. Den äldre mannen skyller på sonen. Hans advokat, Uno Karlsson, sa i januari att han förnekar gärningen.  

Leif Silbersky är pappans advokat och han har tidigare sagt att även hans klient förnekar brott.

Även en tredje person åtalas. Det är en kvinna som är misstänkt för underlåtenhet att avslöja mord.

Enligt åklagaren har hon befunnit sig i lägenheten på Råslätt när mannen i 20-årsåldern placerade ut vapnet så att han eller pappan överraskande skulle kunna beväpna sig. Detta ska ha skett strax innan den nu dödade mannen kom till bostaden.

Rättegången i Jönköpings tingsrätt väntas pågå i sex dagar och SVT Nyheter Jönköping direktrapporterar här på vår site.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Råslätt

Mer i ämnet