Polisen på plats utanför lägenheten där ett misstänkt mord inträffat 21 december. Foto: SVT

Mordmisstänkta försatta på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen avslutades rättegången om mordet på en 42-årig man på Råslätt som skedde strax före jul förra året. De båda åtalade, en 21-årig man och hans 57-åriga pappa försattes båda på fri fot i väntan på dom.

Den 21-årige sonen har under rättegången berättat att det var han som höll i vapnet som dödade mannen, men han menar att han bara ville skrämmas och att vapnet av misstag gått av under en dragkamp med 42-åringen.

Men åklagare Adam Rullman menar att pappan och sonen utförde mordet i samförstånd. Att de båda nu släpps på fri fot gör att åklagaren inte tror att de kommer att dömas mord eller dråp.

Dödsskjutning på Råslätt

– Det går inte att tolka på något annat sätt än att tingsrätten inte kommer att döma dem för mord eller dråp, säger han och fortsätter:

– Det är ett mycket komplicerat ärende och vi har utträtt det så långt vi kan sedan är det upp till tingsrätten göra en bedömning.

Ser du detta som ett misslyckande?

– Absolut inte, vår uppgift är utreda så långt det går och sedan presentera det för tingsrätten sedan är det som sagt upp till dem att göra en bedömning, säger Adam Rullman.

Inte förvånad

21-åringens advokat Uno Karlsson sa, enligt P4 Jönköping, i slutpläderingen att åklagarna under rättegången inte har lyckats styrka att 21-åringen berövat mannen livet avsiktligt.

Till SVT Nyheter Jönköping uppger advokaten efter förhandlingarna att han inte är förvånad över att hans klient blivit släppt.

– Det var min förhoppning att han skulle försättas på fri fot efter huvudförhandlingen och det är ett rimligt beslut. Han är naturligtvis väldigt glad, säger Uno Karlsson.

Precis som Adam Rullman tolkar advokaten tingsrättens beslut att hans klient inte kommer dömas för uppsåtligt dödande.

– Men frifotsbeslutet säger inget om vållande till annans död så där kan man inte dra några slutsatser, säger Uno Karlsson.

Alternativa yrkanden

Åklagarna lade, efter att uppgifterna från 21-åringen framkommit, till ett alternativt yrkande om grovt vållande till annans död i åtalet som gäller honom och för pappan skyddande av brottsling.

Den 57-årige pappans försvarsadvokat, Leif Silbersky, begärde att tingsrätten efter rättegångens slut genast skulle släppa hans klient på fri fot och nu väljer alltså tingsrätten att släppa båda. Anledningen är att det inte längre finns häktningsskäl.

Daniel Holmberg, rättens ordförande, vill inte kommentera hur tingsrätten resonerat när de beslutade att försätta männen på fri fot och vad det kan ha för påverkan på domen.

Dom i målet avkunnas om en dryg vecka, onsdagen den 24 maj klockan 14:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Råslätt

Mer i ämnet