Polisen på plats utanför lägenheten där ett misstänkt mord inträffat 21 december 2016. Foto: SVT

Får ingen ersättning efter broderns död

Uppdaterad
Publicerad

Brodern till den 42-årige man som sköts till döds i en lägenhet på Råslätt i Jönköping får ingen ekonomisk ersättning från staten i stället för det utdömda skadeståndet. Det har Brottsoffermyndigheten nu beslutat.

Det var i december 2016 som en 42-årig man sköts till döds i en lägenhet på Råslätt i Jönköping. En då 21-årig man dömdes senare för grovt vållande till annans död för att ha avlossat det dödande skottet efter ett tumult i lägenheten. 42-åringen ska ha kommit till lägenheten för att driva in en ekonomisk skuld.

Ingen ersättning från staten

Den då 21-årige mannen dömdes till 2,5 års fängelse. Han dömdes också att betala skadestånd på sammanlagt 49 000 kronor till den dödade 42-åringens bror. 24 000 kronor avseende begravningskostnader och 25 000 kronor för sveda och värk.

Dödsskjutning på Råslätt

42-åringens bror har ansökt om att få statlig ersättning istället för det utdömda skadeståndet. Något som Brottsoffermyndigheten nu avvisar med motiveringen att den dödade 42-åringen har varit involverad i en kriminell uppgörelse och att han därför har utsatt sig för en ökad risk att skadas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Råslätt

Mer i ämnet