Sofie Harrysson hur dörren öppnas för underlätta när hästarna går in och ut från ridhuset. Foto: SVT

Ridskolor kritiseras för arbetsmiljön

Publicerad

Ridskolor och andra ställen inom hästnäringen måste bli säkrare för de som arbetar och vistas där. En granskning av Arbetsmiljöverket visar att många saknar rutiner för arbetsmiljöarbete.

Flera brister uppdagades när Arbetsmiljöverket besökte åtta ridklubbar i länet i slutet av förra året. Tranås ridklubb är en av klubbarna som fick besök och medger att det finns risker i en verksamhet med levande djur.

– Man får vara vaken och vara med, framförallt runt beteendet och handhavandet av hästarna, säger Sofie Harrysson, instruktör Tranås ridklubb.

Efter inspektionerna ställdes krav om bättre säkerhet kring hästarna och ensamarbete med maskiner och tunga lyft. Alla åtta ridklubbar hade brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet visar granskning. Krisstöd, kartläggning av risker och utredningar av tillbud är några exempel.

På Tranås ridklubb har flera förändringar gjorts. In- och utgångsrutinerna från ridhuset för hästarna har förbättrats genom en dörr som gör gången bredare.

– Det är för att hästarna ska kunna ta sig in och ut från ridhuset på ett säkert sätt utan att fastna på vägen, säger Sofie Harrysson och öppnar den röda dörren

Fri tillgång till hö

Även rutinerna har ändrats vid ridlektionsbyten. Då står ridpersonal vid läktaren för inte åskådarna ska kunna beblanda sig med hästarna som går in och ut från ridhuset.

Dessutom har tunga arbetsmoment setts över. Hästarna har numera fri tillgång till hö i hagen, vilket gör att personalen inte behöver bära lika många höpåsar som tidigare.

Även om Tranås ridklubb gjort förändringar finns det fortfarande moment som kan förenklas och förbättras. Sofie Harrysson visar en brant och hög ramp som gör det väldigt tungt att skjuta skottkärran uppför.

– Styrelsen jobbar med att bygga om den, säger hon.

Stort behov av granskning

Sofie Harrysson och hennes kollegor har numera alltid med sig ett anteckningsblock där de skriver in riskmoment för att få en bättre överblick på vad som kan behöva göras framåt.

Enligt Arbetsmiljöverket var behoven inom hästnäringen så pass stora att granskningen fortsätter. Ytterligare 600 stallmiljöer i landet ska besökas.

– Man ska ta det som en tillgång istället för ett nerslag på verksamheten, säger Sofie Harrysson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.