• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Iman Aljawabra är badmästare och ser hur eleverna utvecklas i simskolan. Mikael Mansour som arbetar på ett HVB-hem säger att det är svårt med benrörelsen för många. ”Då visar vi med armarna” säger han. Foto: SVT

Simskolan för nyanlända ska rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av att få lära sig simma är stort bland nyanlända barn och ungdomar. Simskolan är i år obligatoriskt för alla som går sommarskola i Jönköping i år.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare rapporterat om att antalet drunkade har ökat stort. I landet har fler av dem som drunknat varit ensamkommande flyktingbarn. I Jönköping är simskolan på Råslättsbadet populär.

– Det är grunderna och benjobbet som tar tid, men de blir hela tiden bättre, säger Mikael Mansour som arbetar på ett HVB-hem.

Förutom två simlärare finns även personal från HVB-hemmen på plats för att hjälpa till med simundervisningen. Oftast är det fem till sex som arbetar med varje pass.

Varierad simkunnighet

Iman Aljawabra är certifierad badmästare och kom själv till Sverige från Syrien för två år sedan.

– Jag kom med min pappa och bror med en båt. Vi var ute till havs i flera dagar. Nu vill jag lära varje barn i Sverige att lära sig att simma, säger hon när SVT Nyheter Jönköping besöker simskolan.

Enligt både Iman Aljawabra och Mikael Mansour går det bra för eleverna, men simkunnigheten varierar kraftigt bland eleverna.

– Det går bra, men en del har aldrig varit i vatten. Då får vi börja sakta, sakta och bara hjälpa dem att komma i vattnet, säger Iman Aljawabra.

En del av eleverna kämpar för att hålla sig flytande och andra crawlar bekymmersfritt. Oavsett vilken nivå eleverna ligger på är det klart att undervisningen ger resultat.

– Många är väldigt duktiga och klarar 200 meter bara på några lektioner, säger Iman Aljawabra.

Grönt kort

200 meter betyder mycket. De som kan simma 150 meter bröstsim och 50 meter ryggsim belönas med ett grönt kort. De som bor på ett HVB-hem måste nämligen ha ett grönt kort för att besöka Jönköpings kommunala badhus.

– Alla pratar om det gröna kortet och hur de kan få det, säger Mikael Mansour.

– Det är det som triggar dem och det är väldigt positivt, säger han.

Tillgängligt för alla

Även om simundervisningen är obligatorisk för eleverna i sommarskolan är det oundvikligt med frånvaro och skolk. Enligt Mikael Mansour brukar eleverna som kommer till simskolan till slut kunna få med sig kompisar som inte velat eller vågat komma tidigare.

– Det är jättebra. Vi i personalen säger också till dem att ta vara på den här chansen som de inte fått tidigare. Det får dem att tänka till och det är också positivt.

Tjejer som inte vill eller kan bada med killar erbjuds även en killfri simskola. Två gånger i veckan är det bara tjejer bland eleverna och personalen.

– Det är jättebra, säger Iman Aljawabra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.