Sjukhusskolan fungerar bra, men missar elever som inte finns på barnavdelningarna, anser Skolinspektionen. Foto: SVT

Sjukhusskolan missar elever utanför barnavdelningarna

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusskolan i Jönköping fungerar överlag bra, men behöver liksom övriga sjukskolor bli bättre på att fånga upp elever som vårdas på vuxenavdelningar. Det anser skolinspektionen som har granskat utbildningen vid 20 sjukhusskolor.

Syftet med skolinspektionens granskning var att se om den särskilda undervisningen på sjukhus motsvarar den undervisning som elever skulle fått i en vanlig skola. Besöket i Jönköping genomfördes i oktober. Sjukhusskolan är placerad i egna lokaler på Ryhovs sjukhus i Jönköping. Fyra lärare arbetar där.

Fungerar bra

Generellt fungerar sjukhusskolan i Jönköping bra när det gäller att samverka med vårdnadshavare och sjukhusets barnavdelningar, skriver Skolinspektionen i rapporten. Däremot saknas det rutiner för att få med elever som vårdas på andra avdelningar än barnavdelningarna. Det saknas också rutiner för att hitta de elever som fyllt 18 och därför vårdas på vuxenavdelningar.

Dessa brister finns på många håll i landet och det innebär, enligt Skolinspektionen, att eleverna riskerar betydande kunskapsluckor som försvårar deras fortsatta studier efter vårdtiden.

Redovisa åtgärder

Sjukhusskolan på Ryhovs sjukhus uppmanas därför av Skolinspektionen att se till att det finns system för att få kännedom om elever som vårdas vid andra avdelningar än barnavdelningar. Vidare menar Skolinspektionen att sjukhusskolan måste se över om elever som inte är inlagda på sjukhus, men ändå återkommande vårdas, behöver stödjande undervisning.

Nu ligger bollen hos Jönköpings kommun som är huvudman. Senast den 2 maj ska kommunen redovisa till Skolinspektionen vad som görs för att förbättra de här punkterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.