Slaget om markberedning och ö i Munksjön inlett

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det beslutas om byggföretaget Tolust ska få stabilisera marken intill Munksjön för att bygga 750 nya bostäder och också om de får bygga den omstridda konstgjorda ön i Munksjön.

I dag inleddes ödesförhandlingen för byggherren Tolust. Om det blir ett negativt besked från Mark- och miljödomstolen så innebär det ett stort bakslag för hela Munksjöprojektet. Att de planerade fem kvarteren med 750 lägenheterna inte kan byggas, att ön med en flytande park inte blir av och att en planerad gångväg inte heller kan byggas.

Knäckfrågan är om Mark- och miljödomstolen anser att stabiliseringen av den förorenade marken så att det går att bygga bostäder i slänten ända ner till sjön, är mijömässig.

Hållbar

Konsultföretaget Sweco som arbetat med området i flera år har analyserat marken och kommit med en lösning som de anser hållbar.

Marken är förorenad och utan några åtgärder är den, enligt byggherren, helt obrukbar.

Den andra stora frågan är den flytande ön som väckt debatt om hur miljömässig den är.

Och i dag har alltså Mark- och miljödomstolen som normalt finns i Växjö tillfälligt flyttat förhandlingen till en restaurang i Munksjötornet i Jönköping. Här kan de blicka ut över de aktuella ytorna allt medan de olika punkterna förhandlas. När beslut kommer är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.