Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena From på Statens konstråd hyllar de kommuner som följer enprocentsregeln. Foto: Pressbild/Statens konstråd

Statens konstråd: Kommunerna är bättre än staten

Uppdaterad
Publicerad

När det gäller att följa enprocentsregeln, alltså att en procent av kostnaden för ny- eller ombyggnation ska gå till konst, så gör landets kommuner bättre ifrån sig än staten. Det säger Lena From på Statens konstråd.

De senaste åren har antalet kommuner som följer enprocentsregeln ökat kraftigt i landet. Nu följer fyra av tio av landets kommuner det, vilket är en stor glädje enligt Lena From som är chef för konstenheten på Statens konstråd.

– Enprocentsregeln är viktig, för annars kan inte alla som lever och bor i Sverige få tillgång till konst i sin vardag. Det är en demokratisk rättighet som riksdag och regering har slagit fast, säger hon.

Sävsjö går i bräschen

Genom att kommuner följer regeln så tillkommer det konst ute i samhället som finns ute bland dem som kanske själva inte skulle ha tagit till sig konsten. En av kommunerna som är på väg att införa enprocentsregeln är Sävsjö kommun.

– Då går Sävsjö i bräschen för de mindre kommuner i landet som nu tar ett helhetsgrepp kring konsten och den gestaltande livsmiljön. De väljer att bli en förebild som offentlig beställare, säger Lena From.

Andra kommuner i länet som följer eller planerar att följa enprocentsregeln är Jönköping, Vaggeryd, Värnamo, Tranås, Mullsjö (planerar) och Eksjö (planerar). De kommuner som tillämpar principen, men för 0,5 procent, är Gislaved och Vetlanda. Det visar en kartläggning som SVT Jönköping har gjort.

Enprocentsregeln

41 procent av Sveriges 290 kommuner och 55 procent av landets 21 regioner tillämpar enprocentsregeln: en finansieringsmodell för offentlig konst som innebär att cirka en procent av budgeten avsätts för konstnärlig gestaltning vid ny-, om- och tillbyggnad.

I staten tillämpas inte regeln lika konsekvent. Därför hade Statens konstråd 2018–2020 regeringens uppdrag att i samarbete med statliga myndigheter och bolag utveckla metodstöd, så att staten blir en bättre förebild.

Arbetet skedde i enlighet med regeringens och riksdagens visioner för politikområdet gestaltad livsmiljö, och slutrapporterades i januari 2021.

Källa: Statens konstråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.