Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturchef Lars Alkner berättar i klippet varför kommunen satsar så mycket på konst. Foto: Emma Johansson/SVT

Värnamo storsatsar på konst – ser sig som kulturstad

Uppdaterad
Publicerad

Värnamo kommun är en kulturstad sedan ett tiotal år tillbaka, det anser kulturchef Lars Alkner. Kommunen satsar mycket pengar på konst och följer enprocentsregeln.

Det finns en designbakgrund i Värnamo genom möbelformgivaren Bruno Mathsson och senare Smålands konstarkiv som startade på 1960-talet. Efter det har kommunen varit bra på att fortsätta att hålla liv i kulturen, enligt kulturchef Lars Alkner. Bland annat genom design- och konstmuseet Vandalorum.

– Vi satsar mycket pengar på konsten. Det är enda sättet att nå alla, konsten behöver komma till publiken när inte all publik kommer till konsten, säger han.

Hyllas av Statens konstråd

Värnamo kommun följer regeln om att en procent av kostnaderna för ny- eller ombyggnationer ska gå till konstnärlig gestaltning både inomhus och utomhus. Förutom det så har kulturnämnden en egen årlig budget på 400 000 kronor och även 200 000 kronor som ska gå till lös konst som exempelvis tavlor.

Det här är något som hyllas av Statens konstråd.

– Jag tycker att det är modigt och förebildligt. Samhällen som själva saknar tillväxt har inte automatiskt en investeringsbudget. Man måste ta ett ansvar för att den offentliga konsten faktiskt blir tillgänglig överallt, säger Lena From, chef för konstenheten.

En satsning som Värnamo kommun just nu jobbar med är att köpa in och placera konst i de mindre orterna. I maj väntas en skulptur invigas i Horda.

I klippet ger Lars Alkner fyra skäl till varför de satsar så mycket på konsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.