Foto: TT

Stod upp för tiggare – döms för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man har dömts av tingsrätten för en misshandel i centrala Jönköping i slutet av förra året. Mannen blev irriterad när han såg att en annan man föste undan en tiggares pappmugg så att pengarna föll ur.

Det var under julhelgen förra året som misshandeln inträffade utanför en krog strax före stängningstid.

En kvinna som tiggde gick fram och höll sin mugg ganska när ansiktet på mannen som stod utanför krogen. Han föste undan muggen, vilket 22-åringen blev upprörd över. Enligt ett vittne ska han ha sagt ”ska du inte visa respekt mot tiggarna på juldagen” eller något liknande.

Slogs medvetslös

Det slutade med att 22-åringen slog mannen, som blev medvetslös en kortare stund.

22-åringen har sagt att han agerade i självförsvar och att han blev knuffad. Den andre mannen sa däremot att han fick ett slag när han var helt oförberedd. Den versionen får stöd av vittnet, som känner den slagne mannen sedan tidigare.

22-åringen döms nu av Jönköpings tingsrätt till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Han ska även betala ett skadestånd på 5000 kronor till den misshandlade mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.