I Vaggeryd skulle en anslutning kosta ungefär 50 000 kr, men genom hjälp från staten skulle prislappen istället hamna på 20 000 kronor. Foto: SVT

Stor besvikelse efter missat bredbandsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelsen är stor hos många av de fiberföreningar i länet som inte fått något statligt stöd för utbyggnad av bredband. Östra fiberföreningen i Vaggeryds kommun hade sökt pengar men valdes nyligen bort av Länsstyrelsen.

– Vi blev djupt besvikna på att vi inte fick det här stödet eftersom vi var en prioriterad förening så sent som i januari, säger Jim Lejon, ordförande i Östra fiberföreningen.

Nyligen stod det klart att sex av 31 sökande fiberföreningar i länet får dela på närmare 90 miljoner kronor i statligt stöd. Östra fiberföreningen i Vaggeryds kommun har närmare 730 anslutningar och hade kommit långt i sina planer, men blev utan pengar i den här omgången.

På många håll i länet hade man hoppats på att få ta del av pengar till bredbandsutbyggnaden, som anses vara väldigt viktig för landbyggdens utveckling. Jim Lejon berättar att det är stor skillnad på om staten går in och stöttar. I Vaggeryd skulle en anslutning kosta ungefär 50 000 kr, men genom hjälp från staten skulle prislappen istället hamna på 20 000 kronor.

– Egentligen vore det ju statens ansvar. Det är en så viktig funktion i samhället och kommer att vara i framtiden så alla är i behov av det, säger Jim Lejon.  

Känner sig orättvist behandlade

Han ifrågasätter också Länsstyrelsens beslutsprocess som han menar gått felaktigt till. Jim Lejon säger att föreningen fått veta att de var prioriterade, men i ett brev i början av året fick de veta att de skulle komplettera ansökningarna, men föreningen valde att avstå eftersom de trodde att de då skulle bli skickade till nästa beslutsomgång. Det var så de tolkade texten. Nu känner de sig orättvist behandlade.

– Jag gör det och många med mig. Vi vill att länsstyrelsen omprövar beslutet, säger Jim Lejon och fortsätter:

– Vi missunnar inte de föreningar som fått men staten borde svara upp för föreningens behov.

Vill inte ompröva

På Länsstyrelsen i Jönköping finns inga planer på att ompröva beslutet.

– Vi ser ingen anledning till att göra det, säger Alexandra Henkow, handläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Naturligtvis är det beklagligt om någon har missuppfattat det vi har skrivit. Vi har skickat samma skrivelse till samtliga som har sökt. Man kan bara göra informationen bättre till nästa gång, om den varit otydlig, säger hon.

Hade det haft betydelse om föreningen i Vaggeryd skickat in kompletteringar?

– Det kan jag inte säga och de har inte fått avslag. Alla har en ny chans, säger Alexandra Henkow.

Vill hitta andra lösningar

Enligt Länsstyrelsen kom många bra ansökningar in och många hade goda möjligheter enligt Alexandra Henkow är det beklagligt att pengarna inte räckte till fler.

För de fiberföreningar som fått avslag den här gången finns en ny chans när ytterligare 50 miljoner kronor ska fördelas fram till 2020 men Jim Lejon är inte särskilt hoppfull.

– Vi måste se om vi kan hitta andra lösningar för att se om vi kan driva det här vidare och då är det kanske tillsammans med kommunen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.