Foto: Arkivbild

Stora råttor ett problem i Lanna

Uppdaterad
Publicerad

Boende kring plaståtervinningsföretaget Swerec i Lanna i Värnamo kommun upplever stora problem med råttor som springer runt i samhället och även tar sig in i hus. På  ett grannföregag får de ofta in ovälkomna gäster.

– Vi hittar döda råttor inne på lagret konstant, sedan ser man de springa lite överallt också, säger Dennis Bom anställd på ett grannföretag.

Stora råttor springer runt

Det är många Lannabor som vittnar om stora råttor som springer runt i det lilla samhället, Tidigare i somras hittades i en trädgård en död råtta som var 27 centimeter lång, och då hade man inte räknat med svansen. På företaget Swerec, som många grannar tror är huvudorsaken till råttproblemen, är man medvetna om att deras verksamhet kan orsaka problem.

Råttor i storstäderna

– Det finns en risk att vi är en bidragande orsak till problemen, huvudanledningen vill jag inte ge mig in på, men givetvis ska vi ta vårt ansvar till att bekämpa och förebygga råttor, säger Peter Håkansson, vd på Swerec.

Är det en bra placering att ha en verksamhet som er så nära bebyggelse?

– Jag tycker placeringen är gynnsam, men givetvis så växer samhället och i dialog med myndigheter får man ta ställning till om man ska se över placeringen, säger Peter Håkansson.

Luktar illa på orten

Flera grannar som vi pratat med vittnar också om att det ofta luktar illa från plaståtervinningsföretaget och att plast blåser runt i samhället. Under torsdagen hade miljöinspektören från Värnamo kommun ett möte med Swerec där bland annat råttproblemen togs upp. Tycker man då från kommunens sida att Swerec gör tillräckligt för att bekämpa råttorna.

– Nu ser vi över detta eftersom att vi fått in klagomål. Företaget kommer att redovisa till mig exakt vad de gör. var de har sina fällor och vi har kontinuerlig kontakt om detta, säger Charlotte Gustavsson, miljöinspektör på Värnamo kommun.

Är det bra att ett företag med denna typ av verksamhet ligger mitt i ett samhälle?

– Nu har de ett tillstånd sedan 2005 där länsstyrelsen sa att det är okej att verksamheten ligger här, det är det som vi har att förhålla oss till, säger Charlotte Gustavsson.

Vill flytta företaget

Dennis Blom, som är uppvuxen i Lanna men nu enbart jobbar på orten, är kritisk till företagets placering.

– Det känns som en lite dum placering att sätta ett så pass stort återvinningsföretag på. Det borde ligga lite mer utanför så det inte förstör för grannföretag och andra hushåll på orten.

Vad tycker du att man ska göra åt problemen?

– Flytta på skiten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttor i storstäderna

Mer i ämnet