Stulna bilar spårade via GPS – var på väg ut ur landet

Uppdaterad
Publicerad

Två bilar, en BMW och en Volvo, som stulits i Vetlanda kunde tack vare GPS i en av bilarna spåras. Bilarna påträffades på onsdagsförmiddagen nära färjeläget i Karlskrona. En man i 35-årsåldern kunde gripas som misstänkt för stölderna.

Det var vid 05.42 på onsdagsmorgonen som en bilägare på Odengatan i Vetlanda kontaktade polisen eftersom bilen blivit stulen.

Bilen kunde spåras

Bilen var utrustade med ett larmsystem, som gjorde att bilen gick att spåra via en app i mobiltelefonen. Via bilägaren fick polisen en position på en annan adress i Vetlanda. Men trots ett intensivt sökande återfanns inte den stulna bilen.

Polisen kontaktade då bilföretaget som kunde hjälpa till att positionera fordonet. Några timmar senare kom förklaringen till varför polisen inte hittat bilen i Vetlanda. Bilens larmsystem visade att bilen flyttats till Emmaboda och sedan vidare till Karlskrona.

– På applikationen kan man se att bilen har stulits någon gång mellan klockan ett och två på natten, säger Fredrik Kliman, presstalesperson vid polisen.

Nära färjeläget

Vid 10-tiden hade polisen i Karlskrona lokaliserat den stulna bilen och en annan bil som anmälts stulen på Holmgatan i Vetlanda. De stulna bilarna transporterades på en lastbil. En man i 35-årsåldern kunde gripas som misstänkt för stölderna.

Platsen där mannen greps var nära ett färjeläge i Karlskrona och polisen misstänker därför att de stulna fordonen skulle transporteras ut ur landet.

– De här stölderna går väldigt snabbt. Bilarna stals någon gång på efternatten och redan på förmiddagen är de på väg ut ur landet.

Var den gripne mannen är hemmahörande är inte helt klarlagt.

– Han har inte ett svenskt personnummer i alla fall, säger Fredrik Kliman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.