Ella Gustafsson ber sin bror att inte ge upp. Foto: SVT

Systern om saknaden efter kidnappade Johan

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan kidnappades Johan Gustafsson av en jihadistgrupp i Mali. Nu har SVT Nyheter träffat hans syster. Och hon säger att familjen vägrar ge upp hoppet om att han en dag kommer hem.

– Det var väldigt tungt att vakna imorse. Det blir extra tydligt när man har en fyraårsdag för det blir som en ihopsamlingsdag med människor som står oss nära, säger Johans syster, Ella Gustafsson.

Det har gått fyra år sedan Johan Gustafsson från Värnamo kidnappades av jihadistgruppen Aqim under en motorcykelresa genom Mali. Trots att tiden varit svår för familjen har de aldrig slutat arbeta för att han ska bli frisläppt och återvända hem.  

Svensk man kidnappad i Mali

– Ingen i min familj har någonsin sagt att det här inte kommer lösa sig. Vi har sagt att så länge vi kämpar för det här så finns det några som inte glömmer Johan och då finns alltid hoppet, säger Ella Gustafsson.

”Ge inte upp”

De enda livstecknen familjen fått på att Johan Gustafsson och hans medfånge sydafrikanen Stephen McGown lever är de filmer som kidnapparna släppt. Och det är frustrerande för familjemedlemmarna att ta del av dem.

– Man ser på honom att han ser trött ut och att det tar på hans krafter. Man vill bara hoppa in i skärmen, sätta sig där och säga ”ge inte upp”, säger systern. 

Etablerat kontakt

I somras kontaktade familjen den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers och de har försökt etablera en kontakt med Aqim i Mali. Enligt organisationen har de nu lyckats och blivit lovade att ta del av en ny video som visar att Johan Gustafsson och Stephen McGown lever.

– Att de har fått det här framstegen är fantastiskt, säger Ella Gustafsson.

Hon berättar att familjen har ett ljus stående på trappan hemma hos föräldrarna i Värnamo.

– Ljuset är en symbol för oss att vi aldrig ska ge upp hoppet och vi kommer aldrig släcka det förrän han är hemma.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet