Foto: Privat

Lastbilschaufför räddade kvinna från krock med tåg

Uppdaterad
Publicerad

En personbil fastnade mellan bommarna på järnvägsspåret i centrala Nässjö. En lastbilschaufför som såg vad som höll på att hända agerade snabbt och slet ut kvinnan i bilen.

Olyckan inträffade strax efter 15:30 på sträckan mellan Nässjö och Vaggeryd. Enligt de första uppgifterna skulle tåget ha spårat ur i samband med kollisionen, men det visade sig inte stämma.

Drog ut kvinnan

Föraren av en lastbil, en man i 45-årsåldern, såg tåget komma och vad som höll på att hända och sprang fram till bilen på järnvägsspåret. Mannen kunde dra ut kvinnan som fördes i säkerhet utanför järnvägsbommarna.

Viktor Wahlström, insatsledare vid räddningstjänsten i Nässjö, uppger att tåget höll en hastighet på runt 30 kilometer i timmen när bilen blev påkörd. Enligt honom fick lokföraren syn på bilen och lyckades delvis bromsa in.

Bromsade in

– Bilen blev påkörd i framänden och blev ganska rejält tillknycklad, säger Wahlström.

Räddningstjänsten uppger att kvinnan som körde bilen inte behövde följa med ambulans till sjukhuset.

– Men hon var skärrad efter händelsen, säger Viktor Wahlström.

Har kvinnan uppgett varför hon fastnade på spåret?

– Nej, vi vet inte hur det kom sig att bilen fastnade mellan bommarna, säger han.

Kvar på olycksplatsen

Trafikverkets personal var kvar på olycksplatsen då det blev stopp i trafiken. Men vid 18:00 – 18:30-tiden började tågen gå igen.

Ingen på tåget skadades i samband med olyckan, uppger räddningstjänsten.

En polisutredning gällande vårdslöshet i trafik kommer att inledas. Det kommer att utredas huruvida föraren av personbilen brustit i sin uppmärksamhet i trafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.