Strejken drabbar Ikeas personal

Uppdaterad
Publicerad

Ikea i Älmhult är en av många arbetsplatser som känner av den pågående tågstrejken. 800-900 anställda pendlar med tåg till Älmhult varje dag.

Malin Sennevall bor i Malmö och pendlar dagligen till sin arbetsplats i Älmhult och för henne har tågstrejken gjort att hon måste anpassa sina arbetstider.

– Man är mer begränsad i vilka tåg man kan ta, det går ett tåg hit på morgonen och ett hem på kvällen. Jag brukar variera vilka tåg jag tar i vanliga fall, men nu är det lite tuffare, även om det inte varit några större problem, säger Malin Sennevall och fortsätter:

Tågstrejk drabbar Småland

– Det här gör ju att min arbetsdag blir kortare, eftersom det inte finns någon möjlighet att stanna kvar längre.

Tvingas ta bilen

Mellan 800 och 900 av dem som arbetar inom Ikeas olika verksamheter i Älmhult, tågpendlar dagligen till och från sin arbetsplats. Och att det är strejk i spårtrafiken är något som märks, inte minst på en av företagsparkeringarna.

– I går var jag tvungen att åka till Blekinge till vår sommarstuga och ta bilen därifrån för att kunna ta mig till jobbet. I vanliga fall tågpendlar jag från Lund, men att köra bil däifrån tar två timmar och det fungerar inte, säger Johanna Parikka Altenstedt.

Följer strejken

Pressansvarig på Ikea Sverige, Anna Pilkrona Godden, säger att det är viktigt att tågtrafiken fungerar, men att Ikea inte funderar på att sätta in några egna transporter i nuläget.

En del av medarbetarna har tagit sig till jobbet med annan tågtrafik och en del med bil, men det är kortsiktiga lösningar av situationen. Att tågtrafiken fungerar är avgörande för våra medarbetares vardag ska gå ihop, säger Anna Pilkrona Godden och fortsätter:

– Vi följer utvecklingen av strejken och i nuläget har vi inte vidtagit några åtgärder, om det skulle bli långvarigt så får vi se vad som händer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk drabbar Småland

Mer i ämnet