Foto: Linda Mathillas/SVT

Transtorsdag för bättre bemötande i vården

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal i länet ska nu få möjlighet att lära sig mer kring transfrågor och hur de kan ta emot transpersoner på bästa sätt i vården. Region Jönköpings län anordnar nu i november tre ”Transtorsdagar” för personalen, men allmänheten är också välkommen.

Varje Transtorsdag kommer innehålla dels en föreläsning på eftermiddagen med Vierge Hård från RFSL Ungdom om könsutredning och transformering, dels en kvällsföreläsning med Ann-Christine Ruuth, präst och transperson.

Vägen att bli sig själv

Ann-Christine Ruuth är kyrkoherden från Växjö som sedan drygt två år arbetar heltid med att föreläsa om transfrågor och sin egen väg att bli sig själv. De föreläsningar som hon håller för vårdpersonal handlar mycket om bemötande; hur vården tar emot transpersoner.

– Människor känner också en osäkerhet över att säga fel saker eller ställa fel frågor. Ofta helt i onödan, säger Ann-Christine Ruuth i ett pressmeddelande på Regionens hemsida.

– Fråga hur någon vill tilltalas om du är osäker och våga säg hej, det kommer du långt med! säger hon.

Ökad kunskap

Regionen tycker att det behövs mer kunskap om transpersoners hälsa och om begrepp som till exempel trans och könsdysfori. Folkhälsoutvecklare Charlotte Jerkelund säger att hon hoppas att många kollegor från vårdcentraler, ungdomsmottagningar och andra enheter kan komma på föreläsningarna. Men alla som är intresserade och vill lära sig mer om transfrågor är välkomna.

– Bland HBTQ-personer är det transpersoner som har den sämsta hälsan. Det handlar om att man måste förhålla sig till en norm som inte inkluderar dig, säger Håkan Carlsson, projektledare HBTQ, Region Jönköpings län.

– Vi gör det här för att öka kunskapen bland vårdpersonalen. Det är viktigt för att bemöta folk på ett bra sätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.