Bussen på bilden är en laddhybrisbuss i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT

Unik satsning på elbussar i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Värnamo stads busslinjer kommer till hösten enbart att trafikeras av laddhybridbussar. Satsningen är unik och gör att Värnamo blir först ut i landet med endast elbussar i stadstrafiken.

Nu står det klart att Värnamos bussgator kommer att byggas om under våren för att staden ska kunna trafikeras av laddhybridbussar. Det innebär att stadsmiljön blir både tystare och i stort sett avgasfri.

– Det kommer att vara tre bussar som trafikerar slingor där folk bor och punkter som folk vill komma till. Varje slinga tar 20 minuter, därefter laddas bussen i sex minuter och är sedan redo att köra en ny runda, säger Stina Gof, utvecklingschef i Värnamo.

80 procent el

Laddningen av bussarna sker under turen. En laddstation ska byggas vid järnvägsstationen.

Projektet är ett samarbete mellan Värnamo kommun, Region Jönköpings län och länstrafiken. Enligt Erik Andersson, projektsamordnare på Jönköpings länstrafik, kommer bussarna att kunna köra så mycket som 80 procent på enbart el. Och satsningen att ha laddhybridbussar på samtliga linjer i stadstrafiken är unik.

– Det finns testversioner på ett par ställen, men Värnamo blir först i Sverige med att köa konceptet fullt ut. Det är en lagom stor stad att testa på.

Börjar rulla i augusti

Bussgatorna kommer att börja byggas om under våren 2017 och förhoppningen är att laddhybridbussarna ska rulla i augusti. Målet är att fyrdubbla resandet till 200 000 resor om året.

– Det är jätteroligt. Vi har inte direkt varit i frontlinjen med teknik i busstrafiken i Jönköping. Det är kul att man satsar i den GGVV-regionen där det dessutom finns en hel del underleverantörer till de här bussarna som tillverkas av Volvo, säger Erik Andersson.

Han få medhåll av Stina Gof.

– Det är verkligen jätteroligt att kunna  vara med och lyfta fram ny teknik som kan prövas och utvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.