Jan Larsson (S).

Ansökan om spränglista skrivs

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen ska Pajalas kommunalråd Jan Larsson (S) skriva en ansökan om en spränglista till årsmötet i mitten av mars. ”Jag vill att frågan behandlas”, säger han.

En spränglista är en valsedel som har samma partibeteckning som en annan, men vars kandidater inte stöds av partimajoriteten.

I det här fallet skulle det vara en alternativ S-lista.

Socialdemokraterna i Pajala

Skriver ansökan

Men det krävs att den lokala partiorganisationen, via ett medlemsmöte, säger ja till en andra valsedel – annars blir det ingenting av det.

– Jag ska skriva en ansökan om en spränglista under helgen och jag hoppas att årsmötet kan ta upp den på dagordningen och behandla den, säger Jan Larsson.

Partisplittringen i Pajala är nu så stor att det nya lokalpartiet Framtid S kan komma att konkurrera om rösterna.

– Det bästa vore om vi kunde gå ut med en alternativ S-lista. Då slipper vi alla uteslutningar och de konflikter som det medför. Många Pajalabor vill också se två listor, säger han.

”Fel slutsats”

Men listettan och kommunalrådskandidaten Ulrica Hammarström har tidigare sagt att hon är tveksam till en spränglista.

”De hade möjligheten att lyfta frågan på nomineringsmötet, men gjorde inte det. Men det är inte jag som till sist avgör den saken, utan medlemmarna”, har hon sagt.

Men Jan Larsson menar att det är ett uttalande som inte stämmer.

– Det är fel slutsats det där. Vi hade gått med på valberedningens förslag, som vi såg som en sorts kompromiss, och därför godkände vi dagordningen i början av mötet. Sedan blev det omröstning om några etablerade politiker och då hoppade alla andra av listan,  som nu bara består av byaföreträdare, säger han och fortsätter:

– Vi hade alltså inte en möjlighet att ta upp en spränglista på nomineringsmötet. Dagordningen var redan fastställd och det förslaget fanns inte med.

”Har rätt”

Det var Luleås förre kommunalråd Yvonne Stålnacke som var mötesordförande på nomineringsmötet och hon håller formellt sett med om det.

– Jan Larsson har rätt i att vi godkände dagordningen och att det då inte går att ta upp nya punkter i efterhand. Inte på det mötet i alla fall, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraterna i Pajala

Mer i ämnet