Ulrica Hammarström toppar nu Socialdemokraternas officiella lista i Pajala istället för kommunalrådet Jan Larsson.

Spränglista aktuell i Pajala: ”Som en opinionsundersökning”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Jan Larsson (S) har fått i uppdrag att undersöka möjligheten till en så kallad spränglista i kommunvalet i Pajala.

”Det skulle fungera som en opinionsundersökning”, säger han .

Det var åtta personer som antingen blev bortröstade eller hoppade av socialdemokraternas valsedel, som nu helt domineras av byarnas företrädare.

Enligt Jan Larsson vill de bland annat bussa elever från Pajala till byaskolorna och stänga Pajala badhus och öppna Tärendö och Korpilombolo badhus.

Socialdemokraterna i Pajala

”Väljarna avgör”

Och det sittande kommunalrådet hoppas nu på en tredje väg, som inte innebär att ett nytt politiskt parti ska startas.

– Vi skulle kunna gå fram med en socialdemokratisk spränglista. Då blir det två s-valsedlar i Pajala och det skulle kunna fungera som en opinionsundersökning i kommunen. Då är det väljarna och inte något enstaka medlemsmöte som avgör, Jan Larsson.

Men för att det ska bli så krävs det att arbetarekommunen, via ett medlemsmöte, godkänner en spränglista.

Den tionde april är stoppdatum för att lämna in vallistor.

– Nu när det gått lite tid och de andra ser hur det blev så finns det en möjlighet att vi lämnar in en ansökan om en spränglista. Då blir det heller inget nytt parti med socialdemokratisk grund. Jag tänker då inte starta ett nytt parti och bli utesluten för det, säger han.

Enligt Jan Larsson är allt förberett för en spränglista.

– Vi har namn, vi har ett program och allting är klart.

”Splittrar oss ännu mer”

Men Ulrica Hammarström, som toppar partiets officiella lista sedan i söndags, är skeptisk till förslaget.

– Nu är fullmäktigelistan satt, och de valde själva att kliva av, det var deras val. Om det kommer in en ansökan så får vi behandla den och kontrollera vilket reglemente som gäller. Men partiet förordar att det finns en lista i varje valkrets och jag kan inte säga att jag är positiv till två listor. .

Men om ni säger nej till en spränglista så kommer det att heta att ni inte vill ha konkurrens och att ni inte vågar möta spränglistans kandidater?

– Nej, så är det inte. Däremot kommer det här att splittra oss ännu mer, tyvärr. Vi får väl se vad de tänker göra, säger Ulrica Hammarström.

Det här är en spränglista

En spränglista är en valsedel som har samma partibeteckning som en annan, men vars kandidater inte stöds av partimajoriteten.

Tanken med en andra valsedel för samma parti är att man ska kunna ”spränga in” dem i partiets grupp vid valet, förutsatt att de får fler personröster jämfört med de officiella kandidaterna.

Men det krävs att partiorganisationen, via ett medlemsmöte, säger ja till en andra valsedel – annars blir det ingenting av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraterna i Pajala

Mer i ämnet