Hammarström toppar S-listan för Pajalas fullmäktige. Foto: SVT

Nya toppnamnet på S-listan: ”Konflikten är jättetråkig”

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar hårt i det Socialdemokratiska partiet i Pajala där många har avsagt sig sina nomineringar. I den turbulensen har Ulrica Hammarström, från Tärendö, blivit vald till kommunalrådskandidat och etta på fullmäktigelistan.

– Jag känner mig stolt och glad över förtroendet, säger Ulrica Hammarström.

Det var på söndagen som det stod klart att majoriteten av medlemmarna i Pajala arbetarekommun vill se Ulrica Hammarström som första namn.

Socialdemokraterna i Pajala

”Det är en speciellt situation”

Det har under en längre tid pågått en strid mellan två falanger inom arbetarekommun. Stridigheterna är så infekterade att partiets gruppledare Johny Lantto inte utesluter att avhoppande politiker kan bilda nytt parti i Pajala.

Hur ser du på att vara första namn på s-listan när partiet är så splittrat?

– Jag känner mig trygg i förvissningen om att allt kommer att ordna sig. Men visst är det en speciell situation att så många har valt att kliva av från partiet. Jag tycker att det är jättetråkigt att vi har en konflikt och många med mig är ledsna över att det har blivit så här, säger Ulrica Hammarström.

Konflikt mellan falanger

Sprickan inom Socialdemokraterna i Pajala går mellan en falang företrädd av Jan Larsson, och en falang som kämpar för byskolorna, och leds av Ulrica Hammarström. Jan Larsson finns inte med på den lista som nu fastställts av medlemsmötet.

– Det började som en konflikt mellan byarna och samhället Pajala i samband med skolnedläggningarna. Jag har kämpat för skolornas framtid i byarna, men jag har absolut ingenting emot centralorten. Vi behöver alla varandra för att kunna fortsätta att bo och leva här. Pajala är en för liten kommun för att vi ska bråka internet med varandra, säger Hammarström.

Ser en risk

Det är valtider, ser du någon risk att väljarna kommer att tappa förtroendet för Socialdemokraterna i Pajala efter alla interna strider och istället rösta på ett annat parti?

–  Det återstår att se. Det finns den risken, men vi får se till att bevisa att de inte finns skäl att tappa förtroendet för oss.

Hur mycket socialdemokrat är du?

– Jag har varit socialdemokrat sedan barnsben, säger Ulrica Hammarström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraterna i Pajala

Mer i ämnet