Vildar uppmanas lämna poster

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas styrelse i Pajala uppmanar nu i ett brev de förtroendevalda som lämnat partiet att också lämna sina förtroendeuppdrag.

Åtta förtroendevalda i Pajala som sitter på socialdemokratiska mandat har fått ett brev från arbetarkommunen där de uppmanas att lämna sina poster.

– Det är ju så här att några har gått ur partiet och uttryckt att de ska stå på det nya partiets listor. Om man inte är kvar i S ska man heller inte sitta kvar på våra mandat, säger Ulrica Hammarström (S), ny kommunalrådskandidat i Pajala och tillika arbetarkommunens ordförande.

Socialdemokraterna i Pajala

Två falanger strider

Det har under en längre tid har pågått en strid mellan två S-falanger i Pajala. När tunga namn från centralorten i röstades bort från S-listan i februari, och listan istället kom att domineras av personer från byarna, ledde det till flera avhopp från partiet. Vissa personer annonserade då att de istället avser att bilda ett nytt parti inför valet i höst.

Avhoppen från partiet betyder bland annat att Socialdemokraterna inte längre har något mandat i två av kommunens utskott. 

”Ingen idé att bråka”

Men kommunstyrelsens vice ordförande, Jan Larsson (S), är inte orolig för att avhoppen kommer att påverka vilken politik som förs i utskotten.

– Jag vet att de fortfarande är socialdemokrater innerst inne hela gänget. Jag tror inte det här påverkar vilken politik de för, säger Jan Larsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Pajala.

Han tycker inte att det är nödvändigt att uppmana dem att lämna sina förtroendeuppdrag.

– Nja, jag vet ju att det är ingen idé. Det är ingen idé att hålla på att bråka för man har ju rätt att byta parti och bli vilde enligt lagen, säger Jan Larsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraterna i Pajala

Mer i ämnet