Bonus och premier ska locka fler att bli lärare i Pajala kommun. Foto: SVT

Skolbråket har aldrig gått över

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten inom det Socialdemokratiska partiet i Pajala började med planerna på skolnedläggning i byarna Junosuando och Tärendö.

Sprickan har sedan dess blivit kvar mellan en falang företrädd av nuvarande kommunalrådet Jan Larsson, och en falang som kämpar för byskolorna, och leds av Ulrica Hammarström.

Beslut 2015

Redan 2015 togs beslut att flytta årskurs sex samt högstadierna från Tärendö och Junosuando till Pajala centralort. Men trots beslutet så har flera Socialdemokrater motsatt sig nedläggningarna. Skolbråket har så att säga inte gått över.

Efter gruvkrisen – Pajala måste spara

Efter en lång tid av stridigheter beslöt den politiska majoriteten våren 2017 att lägga ned Junosuando skola helt och lägga ned de årskurser som fortfarande fanns kvar vid skolan i Tärendö.

Konflikten fortsatte

Men kampen för skolorna fortsatte även efter det. Hösten 2017 föreslog tre socialdemokrater i en motion att årskurs sex skulle flyttas tillbaka till Tärendö och Junosuandos skolor. En av dem som stod bakom motionen, som inte gick igenom,  var Ulrica Hammarström, som nu är vald till kommunalrådskandidat.

I dag är skolan i Junosuando helt nedlagd och i Tärendö är årskurs sex till nio nedlagd.

På söndagen blev Ulrica Hammarström vald till kommunalrådskandidat och etta på fullmäktigelistan medan Jan Larsson inte finns med på den lista som nu fastställts av medlemsmötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter gruvkrisen – Pajala måste spara

Mer i ämnet