Skolan i Junosuando såldes under måndagen. På tisdagen la skolan ned. Foto: SVT

Pajalaskolor läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Kultur–och utbildningsnämnden i Pajala beslutade i dag att lägga ned resterande årskurser i Tärendö och Junosuando.

Årskurserna 6–9 har sedan tidigare stängts ned i de två byarna, men i dag kom alltså den slutgiltiga domen: skolorna läggs ned helt.

– Vi har försökt att behålla de minsta barnen så nära hemmet som möjligt. Men nu behöver vi ta det här beslutet, säger Evgeny Krakov (S), nämndens ordförande.

Efter gruvkrisen – Pajala måste spara

Enligt Krakov är stängningen i första hand inte en besparingsåtgärd, utan handlar mer om att samordna lärarresurser och få större undervisningsgrupper. Förslaget vann då fyra politiker röstade för förslaget och tre emot.

Fortsatt framtid?

Men trots nämndens beslut om att stänga ned Tärendöskolan kan skolan ha en framtid om byns föräldraförening är beredd att ta på sig fastighetsskötsel, som till exempel snöskottning. Kan föreningen tänka sig att göra detta, har kommunen sagt att de kan fortsätta driva skolverksamhet.

Senast den tredje maj vill Pajala kommun ha ett svar från föräldraföreningen.

Fyra mil resa

Ordförande Evgeny Krakov räknar med att de som bor i Junouando kommer att pendla till friskolan i Kangos. För de barn som bor i Tärendö blir det dock fyra och en halv mil lång skolväg in till Pajala.

– Som kommunen ser ut nu har vi redan barn som åker så långt, säger Evgeny Krakov (S), kultur–och utbildningsnämndens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter gruvkrisen – Pajala måste spara

Mer i ämnet