Pajalas kommunalråd Jan Larsson.

Jan Larsson petas från S-lista

Uppdaterad
Publicerad

Ulrica Hammarström föreslås toppa Socialdemokraternas kommunlista i Pajala till valet. Kommunalrådet Jan Larsson finns över huvud taget inte med på valberedningens lista.

Socialdemokraterna har sedan ett par år varit involverad i en falangstrid som framför allt har handlat om byskolornas framtid. Nu kan den striden snart vara avgjord.

Den 18 februari fastställer partiets medlemsmöte listorna till valet och den föreslagna listan domineras tungt av byskoleförespråkarna.

Socialdemokraterna i Pajala

– Jo, det kan finnas en sådan majoritet i toppen av listorna, säger Ulrica Hammarström som tror att det är goda möjligheter att de viktiga delarna av listan antas av medlemsmötet.

”Vi har förlorat”

För ett drygt år sedan röstade medlemsmötet fram henne som ny kommunalrådskandidat, men majoriteten av de Socialdemokraternas som satt i kommunfullmäktige lade sin röst på Jan Larsson.

Sedan dess har det varit en tydligt spricka mellan en falang företrädd av Jan Larsson samt en falang som kämpar för byskolorna.

Nu är Jan Larsson över huvud taget inte med på den föreslagna listan och han har gett upp kampen.

– Vi har förlorat, men de kommer att få ta konsekvenserna av att ha plockat bort alla med erfarenhet. Jag har gjort mitt och efter valet får jag väl sätta mig och skriva insändare i stället, säger han.

Vill ha två listor

Hans sista desperata åtgärd blir att begära att Socialdemokraterna ska ställa upp med två listor i valet, en för varje falang.

– Det skulle bli en riktig opinionsmätning där väljarna verkligen får säga sitt. Det skulle vara fullt tillåtet, men det kommer vi aldrig att få igenom på medlemsmötet, säger han.

På den punkten ger Ulrica Hammarström honom rätt.

– Det skulle förstås vara möjligt, men partiets starka rekommendation är en lista för varje valkrets, säger hon.

Tror partiet tappar röster

Jan Larsson förutspår att Socialdemokraterna kommer att tappa röster i stora antal och att det mycket väl kan bli en ny majoritet utan Socialdemokrater efter valet.

Ulrica Hammarström säger att hon inte tänker uttala sig om eventuella framtida samverkanspartners.

– Det skulle vara spekulationer på hög nivå och det är inget jag ger mig in i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraterna i Pajala

Mer i ämnet