Avgiften för sjukvård höjs

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsfullmäktige fattade i dag beslut om att införa nya å dyrare patientavgifter från första maj i år. Och det kommer att kosta att åka ambulans eller helikopter.

Det handlar bland annat om att införa egenavgifter för akuta sjukresor till och från sjukhus och mottagningar som i fortsättningen kommer att kosta totalt 500 kronor per gång.

Landstinget anser att en ambulanstransport är en första sjukvårdande behandling och kommer att börja ta betalt även för det.

Höjda patientavgifter i Norrbotten

Betalar två gånger

Egenavgiften skall vara 200 kronor oavsett om patienten träffar en läkare eller personal från en annan legitimerad yrkeskategori och det är förklaringen till avgiftshöjningen eftersom det kostar 300 kronor att besöka en akutmottagning eller en jourcentral.

Sjukvårdspartisten Johnny Åström har varit kritisk till det nya regelverket eftersom han anser att det är fel att patienterna ska betala får vård två gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjda patientavgifter i Norrbotten

Mer i ämnet