Foto: Skärmklipp från Facebook

Kritiken växer mot ambulansavgifterna

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken på sociala medier växer sedan Landstinget i Norrbotten beslutat att ta betalt för den som måste åka ambulans.

Det var i onsdags som landstingsfullmäktige beslutade att införa nya patientavgifter. Från och med den första maj kostar det 200 kronor att åka ambulans eller helikopter till sjukhus eller mottagningar för sjukvårdande behandling i ambulansen. När patienten väl är framme kostar det ytterligare 300 kronor. Prissumman för en akuttransport hamnar alltså på 500 kronor.

Hårresande tycker många som engagerat sig i debatten i sociala medier.

Höjda patientavgifter i Norrbotten

Landstingsråd svarar

De två artilklar/inslag som Nordytt publicerat har samlat fler än 900 kommentarer i sociala medier. En mycket stor del av kommentarerna är klart missnöjda med beslutet och reaktionerna har fått landstingsråd Maria Stenberg(S) att svara på kritiken på facebook.

Här är några exempel:

”Lägg ner landstinget”

”Katastrof. Slår mot de som redan har det svårt”.

”Vi kan finansiera vården med att minska personal ilandstingshuset, skamligt att straffa våra äldre. Min mamma åker ambulans pga sin kol. Hon kommer att undvika det i fortsättningen o för henne är det livsvalet. Fy skäms alla beslutsfattare i landstinget”.

”Japp snart finns det bara sjukvård för dom rika.”

”Om man ringer efter en ambulans till en medvetslös som senare säger sig inte ha råd. Vem ska betala då?

Hur ser det ut juridisk? Idioti på högsta nivå!”

”Jag tar sparken!”

Maria Stenberg, landstingsråd(S) har svarat så här:

”Idag påbörjas vården i ambulansen, därav bemanningen av sjuksköterskor i ambulanser. Det är forntid att se ambulanstransporten endast som ett transportmedel till vården.....vården finns och påbörjas redan i ambulanserna”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjda patientavgifter i Norrbotten

Mer i ämnet