Hård kritik mot ambulansavgift

Uppdaterad
Publicerad

Landstingets beslut att börja ta betalt av den som måste åka ambulans eller ambulanshelikopter får hård kritik, både på social medier och från pensionärshåll.

Igår berättade Nordnytt att landstinget beslutat ändra de befintliga vårdavgifter. Nytt är att Ambulansen ska börja kosta. Först betalar patienten 200 kr för ambulanstransporten och sedan 300 kronor för att träffa en läkare. Totalt blir det 500 kronor för ett sjukhusbesök, för den som tvingas åka ambulans.

Samtidigt höjs avgifterna för sjukresor från 80kr till 100kr per resa och högkostnadsskyddet för sjukresor höjs till 1600 kr.

Höjda patientavgifter i Norrbotten

På sociala medier har beslutet möts av hård kritik. Och Svenska Kommunalpensionärernas förbund, SKPF, menar att detta slår mot de mest utsatta i samhället:

– Jag tycker det är ett förnedrande och kränkande beslut, Säger Barbro Öberg, SKPF

– Det är ju ett hårt slag som redan har det riktigt svårt. Jag tänker på pensionärerna som redan har svårt att ha råd att ta sig till sjukvården. En avgift på ambulansen känns som ett straff för de som är svårt sjuka, säger Barbro Öberg, SKPF

Landstingsrådet försvarar beslutet.

-  Det är ju så att idag så är ju inte ambulansen bara en transport till sjukhuset, utan det är ju speciallistutbildad personal som påbörjar vården redan i ambulansen, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S)

Beslutet igår innebär också att landstinget justerar avgifterna för alla besök till öppenvården till 200 kr, oavsett om du träffar en läkare eller inte Kostnaden för att besöka en sjukgymnast höjs med 60 procent, från 125 kr till 200 kr.

– Folk kommer inte ha råd att gå på behandlingarna med både ökad avgift både för besöket och för sjukresorna. Vissa kommer stanna hemma trots att de behöver behandlingen, säger Barbro Öberg

Anledningen till de nya avgifterna är att landstinget vill förenkla och göra system mer enhetligt

Samtidigt ska högkostnadsskyddet automatiseras så att patienterna inte ska behöva hålla reda på det själv.

– Det finns många sätt att lösa dåliga rutiner på, men att straffa pensionärerna. Det tycker jag att riktigt dåligt, säger Barbro Öberg, SKPF

– Jag har full förståelse för deras kritik men samtidigt ska man komma ihåg att vi nu gör systemet mer transparant och ser till att alla som kommer upp till högkostnadsskyddet inte betalar mer än så. Idag finns det många som inte vet om att de omfattas av högkostnadsskyddet, säger Maria Stenberg (S)

De nya avgifterna ska införas 1 maj i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjda patientavgifter i Norrbotten

Mer i ämnet