BB-räkningen kan snart betalas

Uppdaterad
Publicerad

Insamlingen till den rumänska EU-migranten Alina-Elina Dima är snart avslutad. På bara en månad har man fått ihop drygt 30 000 kronor som ska betala notan som Norrbottens landsting skickade ut.

Utanför en matbutik i Luleå sitter Alina-Elena Dima. Hon är en rumänsk EU-migrant som livnär sig på att tigga. Samtidigt har hon en räkning på närmare 33 000 kronor.

Räkningens avsändare är Norrbottens landsting som skickade notan efter att Alina-Elina vistades tre dagar på Sunderby sjukhus i samband med hennes dotters födsel i december i fjol.

EU-migranten Dima

”Det känns jätteroligt”

I andra änden av matvarubutiken ska Jenny Larsson och hennes barn panta burkar. Burkar som blir pengar som blir en del av insamlingen till Alina-Elena.

I ungefär en månad har en insamlingen varit igång. Jenny Larsson från Luleå är en av dem som är initiativtagare till insamlingen.

– Det känns jätteroligt. Det var så mycket pengar att få ihop och vi hade aldrig kunnat ana att det skulle gå så här fort, säger hon.

En rädsla

Trots att Jenny har fått mycket positiv respons har hon även fått många negativa kommentarer angående insamlingen.

– Det är naturligtvis väldigt trist. Men någonstans tänker jag att det handlar om en slags rädsla eller okunskap. Jag tänker att har man inte varit i kontakt med EU-migranter kan det ha att göra med det. Man känner ingen. Man har ingen personlig koppling. Jag tror att många skulle kunna lära sig mycket genom att bara öppna upp och säga hej.

Just nu har det samlats in drygt 30 000 och bara två tusen kronor saknas. Räkningen ligger på 32 700 kronor. Alina-Elena Dima vill inte ställa upp på en intervju framför kameran, men säger att hon är mycket tacksam. Både hon och Jenny Larsson hoppas fortfarande på att räkningen ska rivas och pengarna ska användas till annat. Till exempel skicka dem till Alina-Elinas fem månader gamla dotter som är hemma i Rumänien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranten Dima

Mer i ämnet