• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Ny BB-räkning från landstinget

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan så trodde EU-migranten Alina-Elena Dima att hon var skuldfri gentemot landstinget efter sin förlossning på Sunderby sjukhus. Men nu har det kommit en ny räkning.

-Jag trodde att allt var betalt, säger Alina Elena Dima som varje dag sitter utanför en av Luleås matvaruaffärer med en mugg framför sig.

Nätverket Medmänniskor i Luleå hjälpte Alina-Elena Dima att samla in pengar så att hon kunde betala sin BB-vistelse på 32 000 kronor. Men så kom den nya fakturan på 43 800 kronor gällande vården av hennes nyfödda dotter.

EU-migranten Dima

-Jag har inte pengar och vet inte om jag får hjälp, säger Alina-Elena Dima.

Landstingsrådet Glenn Berggård (V) hänvisar till gällande regler:

-Landstinget har etablerade rutiner och det är viktigt att vi behandlar alla lika inom sjukvården när det gäller betalning mellan landsting och länder. Landstinget kan inte göra individuella prövningar utan vi följer de regler som finns, säger han.

Kom som en chock

I ett SMS till Nordnytt säger Jenny Larsson från Medmänniskor i Luleå att de tycker att det hela är förfärligt, men att de inte gör några uttalanden just nu och att de inväntar svar från olika håll.

Åsa Lundmark, aktiv i Feministiskt initiativ (Fi), har också varit delaktig i arbetet med insamlingen:

-Det här kom som en chock. Den här räkningen hade vi räknat bort helt och hållet. Elina kommer aldrig att kunna betala räkningen utan bli skuldsatt för hela livet.

Måste inte alla betala sina räkningar?

-Det här är frågan om en grupp som lever i extrem utanförskap i Europa. Varken Elina eller hennes dotter har ett sjukvårdskort. Den här gruppen borde ha samma rätt till sjukhusvård som papperslösa. Något annat är inte rimligt, säger Åsa Lundmark.

Om inte Alina-Elena Dima betalar räkningen så blir det på sikt en fråga för Kronofogdemyndigheten.

-Regeringen har tillsatt en samordnare som undersöker hur ekonomiska mellanhavanden mellan länder ska skötas för landsting och kommuner. Vi följer den utvecklingen och får se om det innebär att vi ska förändra regelsystemet, säger Glenn Berggård. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranten Dima

Mer i ämnet