Alina-Elina Dima

Landstinget förklarar BB regler

Uppdaterad
Publicerad

Alla patienter ska behandlas lika. Det skriver Norrbottens läns landsting i en kommentar till det uppmärksammade fallet med Alina-Elena Dima som fick en dyr BB-räkning.

Nordnytt har berättat om Alina-Elena Dima, EU-migrant som fick en BB-räkning på 30 000 kronor sedan hon vårdats på Sunderby sjukhus. Historien uppmärksammades i flera medier och en insamling startades som snabbt fick ihop pengarna. Samtidigt har många hoppats på att landstinget ska riva räkningen och att de insamlade medlen istället ska gå till Alina-Elena och hennes familj.

Nu vill landstinget i Norrbotten förklara räkningen.

”Alla patienter behandlas lika oavsett nationalitet både vad gäller vårdens innehåll och vårdavgifter”, skriver landstinget i ett pressmeddelande. Enligt NLL innebär det att medborgare i ett annat EU-land som saknar EU-kort måste betala hela kostnaden för vården i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranten Dima

Mer i ämnet