• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bostadsbrist i Luleå – men få ställer sig i nya bostadskön

Uppdaterad
Publicerad

Det är nästan omöjligt att hitta en ledig hyreslägenhet i Luleå. Ändå är det få som anmält sig till kommunens nya bostadskö.

 I Lulebos gamla kö stod det 60 000 personer. Hos Bostad Luleå är det bara drygt en tiondel – 7600 personer – som söker bostad.

– Egentligen är jag inte förvånad. Vi visste att det fanns folk som egentligen inte var i akut behov av bostad utan köade i fall behovet skulle uppstå någon gång i framtiden, säger Victoria Fredriksson, chef för det nybildade Bostad Luleå.

Bostad i Luleå

Den nya bostadsförmedlingsorganisationen har funnits i en månad. Det kostar 250 kr per år för att ställa sig i bostadskön.

Tror du att avgiften avskräcker folk från att ställa sig i kön?

– Det kan ju påverka fast kostnaden blir 70 öre per dag. Folk kan ju resonera så att man inte vill betala flera år i onödan om de vet att behovet av bostad såsom ett trygghetsboende i äldre dagar kommer att finnas efter flera år, säger chefen Victoria Fredriksson.

”Svårt att locka personal”

Luleås kommunpolitiker har bestämt att Luleå ska växa med 10000 invånare. Det rimmar illa med bostadsbristen som många vittnar om. Nu byggs det nya bostäder som aldrig förr men det är svårt att hinna ikapp behovet.

Kristina Nilsson är professor i arkitektur på Luleå Tekniska Universitet och hon vittnar om rekryteringssvårigheter av nya forskare och lärare på grund av den svåra bostadssituationen.

– Vi har svårt att locka ny personal hit för det finns inga lediga hyreslägenheter. De som finns är oftast för dyra – oftast bostadsrätter, säger hon.

För att få bättre överblick försöker Bostad Luleå locka de privata hyresvärdarna under sitt tak.

– Vi tror att det skulle vara förmånligare för fastighetsägarna om vi skulle sköta de privata värdarnas hyresköer också, säger Victoria Fredriksson. Det är vårt mål. Idag vet vi inte hur många personer som står i de privata bostadsköerna.

Var fjärde lägenhet till nyanlända

I mars beslutade riksdagen att varje kommun måste erbjuda lägenheter till nyanlända. Luleå kommun har beslutat att var fjärde lägenhet ska gå till nyanlända flyktingar som inte kan skaffa tak över huvudet på annat sätt.

Nästa år är det meningen att Luleå kommun ska erbjuda ett nytt hem för ca 350 flyktingar.

– Det är klart att det kommer att påverka bostadssituationen också men vi måste försöka vara så rättvisa som möjligt och fördela lägenheter till de som behöver dem mest, säger chefen Victoria Fredriksson på Bostad Luleå.

Så många bostäder byggs i Luleå

Åren 2016-2018 ska det byggas 1800 bostäder för 3300 boende.

Centrum, Kronan och Porsön är de områden som ska växa mest.

Kronan ska växa allra mest och målet är att det ska bo 7000 personer där på sikt.

Bostäderna som byggs fördelar sig på följande sätt: hyresrätter 41 procent, trygghetsboenden (hyresrätter för äldre) 16 procent, bostadsrätter 22 procent, villor 16 procent och radhus fem procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Luleå

Mer i ämnet