Foto: SVT

Butiken utbränd men branden under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

En våldsam brand härjade Coop-butiken på Lappgatan i Kiruna och människor evakuerades från ett trevåningshus.

Enligt de senaste uppgifterna från polisen är Coop-butiken på Lappgatan i Kiruna nu helt utbränd men spridningsrisken till närliggande bostadshus har minskat och röken har börjat lätta i området. Vid 17.30-tiden uppgavs branden vara under kontroll.

SVTs reporter på plats hade tidigare fått uppgifter från en brandman som bekämpade elden om att branden har spridit sig från butiken till det närmaste trevåningshuset:

Coop-butik i Kiruna förstörd i brand

– Det brinner i en av lägenheterna berättade en av brandmännen för mig. Man kan också se att det kommer rök från taknocken på huset. Rökdykare har gått in i huset, sa Marét Steinfjell.

Butiken sitter ihop med det tre våningar höga huset som innehåller bostadsrätter. Det huset har evakuerats.

– Vi har evakuerat bostadshuset som är ihop byggt med affären, sa insatsledare Hans Stenmark vid 13:30-tiden.

Det var lunchtid på lördagen som larmet kom om att rök och lågor kom ut från lagret till Coop-butiken på Lappgatan i Kiruna.

SVT Sapmis reporter Maret Steinfjell rapporterade då:

– Det brinner rejält. Höga lågor och svart rök. Taket har fallit ned på ett ställe. Det är så mycket rök att det är svårt att se vad det är som händer, säger Maret Steinfjell.

Räddningstjänsten har gått ut med ett meddelande till allmänheten i Kiruna om att stänga dörrar fönster och ventilation.

Det är okänt hur branden har startat.

Läs också: Vaknade av rök i lägenheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coop-butik i Kiruna förstörd i brand

Mer i ämnet