C överklagar skolbeslut i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet begär en laglighetsprövning av ärendet kring den framtida skolsstrukturen i Kiruna. Partiet anser att allt inte gick rätt till vid en omröstning.

Beslutet i kultur- och utbildningsnämnden i maj gick annars i huvudsak i den riktining som Centerpartiet hade hoppats på. Det blev inga skolnedläggningar på landsbygden och alla övriga större förändringar för skolstrukturen sköts på framtiden.

Men Centerpartiet vidhåller sin linje att skolstrukturen måste beslutats om av det högsta politiska organet, kommunfullmäktige. Därför väckte partiet ett extra ärende vid kommunstyrelsen om att frågan måste lyftas högre i den kommunala hierarkin.

Kirunaskolor kan läggas ner

Men under en ajournering inför omröstningen byttes en ledamot i majoritetsblocket ut. Detta anser centerns gruppledare Gunnar Selberg vara i strid med kommunallagen. Nu yrkar han på att beslutat upphävs.

– Vi håller hårt på principerna i det här fallet och det är kopplat till vårt engagemang i den här frågan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kirunaskolor kan läggas ner

Mer i ämnet