Demonstration i Kiruna våren 2015 mot skolnedläggningar Foto: SVT/Arkiv

Protesterna räddade skolor

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga förändringar i skolstrukturen i Kiruna på flera år. Politiker vill vänta in bygget av en ny stor grundskola i Kirunas framtida centrum.

För ett år sedan rasade skolstriden i Kiruna då en utredning föreslog nedläggning av skolorna i Övre Soppero och Svappavaara samt stora omflyttningar av elever bland skolorna i centrala Kiruna. De mindre skolorna skulle bli renodlade låg- mellanstadieskolor.

Bakgrunden var svårigheterna att rekrytera behöriga lärare. Beslutet för ett år sedan var att göra en ny genomlysning och återkomma med ett nytt förslag om ett år.

Kirunaskolor kan läggas ner

Inga förändringar

Och förslaget är alltså att inte göra några förändringar i skolstrukturen på många år. Det är precis det som många av de som protesterade på Kupoltorget för ett år sedan önskade.

– Vi skulle få ut väldigt lite av att genomföra förändringarna som föreslås i utredningen. Huvudutmaningen återstår och det är att vi har för få behöriga lärare, säger Roger Suup (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

Besked i annonsblad

Det är i ett av de lokala annonsbladen som den politiska majoriteten med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Samelistan, Moderaterna och Feministiskt initiativ i dag redogör för sin hållning.

Här framhålls att Kiruna har en bra blandning av små och stora skolor och att det skulle innebära fler nackdelar än fördelar att flytta om elever i idag. Alla skolor och klasser föreslås därför bli kvar i sin nuvarande form.

Beslut i morgon

”En ny genomlysning av skolstrukturen bör ske när en ny grundskola byggs i nya centrum”, skriver politikerna. Ett sådant skolbygge bedöms ligga fyra-fem år fram i tiden.

Samtidigt föreslås en satsning på rekrytering av lärare och enligt annonsen är målet att ta fram Sveriges vassaste rekryteringsplan.

– Jag tror att vi har goda förutsättningar att lyckas. Kiruna är en spännande stad, inte minst skolmässigt, säger Roger Suup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kirunaskolor kan läggas ner

Mer i ämnet