Efter två timmars debatt – skolorna blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och utbildningsnämnden flyttar fram alla stora förändringar för Kirunas skolstruktur. Klubban föll efter två timmars debatt.

Utredningen skolstruktur 2.0 för ett år sedan föreslog nedläggningar av skolorna i Svappavaara, Övre Soppero och högstadiet i Jukkasjärvi. Flera hundra elever i centrala Kiruna skulle också byta skola när låg- och mellanstadieskolor skulle renodlas.

Men inget av de stora förändringarna blir av. Majoriteten går på en annan linje och vill prioritera elevernas närhet till skolorna och samtidigt försöka bli bättre på att rekrytera behöriga lärare.

Kirunaskolor kan läggas ner

Alla skolor och klasser ska bli kvar i sin nuvarande form. Dock förutsatt att man klarar av att rekrytera behöriga lärare.

– Vi vill bara ha med den brasklappen, säger Roger Suup.

Oppositionen ville helt stryka det förbehållet.

Valde annan väg

Kiruna går alltså mot strömmen i länet där mönstret har varit nedläggningar av skolor. En ny genomlysning ska ske när en ny grundskola står klar i nya centrum ca 2020-2021. Förslaget till beslut gavs på sittande möte.

Oppositionspolitikern, Rune Lans (C) efterlyste beslutsunderlag till skolstrukturbeslutet.

– Här kommer ett förslag i tio punkter som vi får se först nu och det visar sig att det inte blir någon ny skolstruktur. Det var alltså inte ett så smart förslag för ett år sedan.

Oppositionen har tidigare velat flytta beslutet högre upp i kommunen, till fullmäktige. Nu gick man med på förslaget.

– Jag är glad att ni inte gör något som förvärrar situationen och till exempel lägger ned skolan i Jukkasjärvi dit många barnfamiljer flyttar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kirunaskolor kan läggas ner

Mer i ämnet