Jan Bergsten (till vänster) får kritik efter sin krönika om länskonstmuseets placering av Curt Persson. Foto: SVT

”Cyklopseende om länskonstmuseet”

Uppdaterad
Publicerad

En krönika i NSD med kritik mot länskonstmuseets placering i Kiruna får mothugg. ”Cyklopseende” kallar historikern Curt Persson åsikten att museet borde placeras i Luleå istället.

Landstingspolitikerna beslutade i förra veckan att länskonstmuseet i Norrbotten ska placeras i Kiruna. Detta fick NSDs kulturredaktör Jan Bergsten att reagera i sin krönika.

”Byapolitiken har framtiden för sig när regiontanken nu hamnat i papperskorgen. Lokala intressen får tillfredsställas på majoritetens bekostnad.”, skrev kulturredaktören Jan Bergsten i lördagen tidning.

Länskonstmuseum Kiruna

Kulturkrönikörens utspel i NSD har vållat starka reaktioner i sociala medier.

Kirunaprofilen och filmaktivisten Roger Bergström skriver så här:

”Den kulturella cyklopen Jan Bergsten i Luleå har uttalat sig. Och uttalar samtidigt ett dödshot mot Kommunförbundet som inte delar hans uppfattning.”

”Erkänn residensstaden Luleå”

Bergsten argumenterar för att ett länskonstmuseum bör placeras i Luleå: ”Norrbottningarna och Norrbottens politiker måste tillåta att Norrbottens län har en huvudort, de måste erkänna residensstaden Luleå som länets centrum där vi kan ta del av det som en residensstad ska kunna erbjuda.”

”Platt och ogenomtänkt”

Krönikan fick den tidigare länsmuseichefen Curt Persson, att tända till. I ett facebookinlägg kallade han innehållet i krönikan för ”den centraliserade enfaldens stuprörsargumentation.”

– Jan Bergsten borde ha läst på innan han skrev en platt och ogenomtänkt krönika, säger Curt Persson till SVT Norrbotten.

Kirunaprofilen och tidigare länsmuseichefen Curt Persson doktorerade ifjol om Hjalmar Lundbom och har skrivit böcker om Kirunas historia.

Enligt Persson har Kiruna både en djup konsttradition som bäddar för att museet bör placeras här, samtidigt som det ursprungligen var härifrån idén om ett länskonstmuseum i Norrbotten kom.

Historien talar för Kiruna

– Tanken om ett länskonstmuseum väcktes av Hjalmar Lundbom redan 1904. Lundbom ville att hans konstsamling skulle utgöra grunden för museet. Senare har frågan väckt i fyra olika omgångar, säger han.

”Ingen byapolitik”

– Alla kommuner i Norrbotten har sagt ja till en placering i Kiruna på grund av den gedigna samling av konst och de konstaktiviteter som finns i Kiruna, säger Curt Persson, som poängterar att länskonstmuseets uppdrag blir att jobba med konst i hela länet, men utifrån Kiruna.

Persson anser inte att det finns fog för att tala om byapolitik i det här fallet:

– Om Luleå hade haft de krafterna hade haft de krafter som finns i Kiruna så hade Luleå haft ett länskonstmuseum för länge sedan, säger Curt Persson.

Konstmuseet ska ligga där flest når det

Jan Bergsten besvara kritiken från Curt Persson med att ett länsmuseum ska ligga där flest människor kan nå den.

– Hur har Curt Persson tänkt att elever från Arjeplog och Arvidsjaur ska ta sig för att se konsten i Kiruna?

Han berömmer den konst som finns i Kiruna och menar att kommunen tillsammans med LKAB kunde skapa ett eget konstmuseum. Något som redan finns i Gällivare, Piteå och Haparanda.

– Det är något som Kiruna kommun borde ha gjort för länge sedan.

Han säger också att det inte är lämpligt att landstinget med sin stränga budget skulle börja dela upp konstmuseet på flera ställen i länet.

– Det är viktig att konstmuseet placeras på Norrbottens museum i Luleå som bör byggas ut och moderniseras. När museet fick en förfrågan från Nationalmuseet om att låna delar av deras konst, när deras lokaler renoverades, blev svaret nej. Anledningen var att lokalerna inte var godkända för ändamålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Länskonstmuseum Kiruna

Mer i ämnet