Nya stadshuset/konstmuseet

Konstmuseet blir dubbelt så dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Länskonstmuseet som ska inrymmas i Kirunas nya stadshus kommer att kosta Kiruna kommun 72 miljoner kronor i byggkostnad. Det är mer än dubbelt så dyrt som de första beräkningarna gjorde gällande.

Det nya stadshuset som arkitektfirman Henning Larsen stod bakom visade sig vara 1 500 kvadratmeter större än det gamla stadshuset som ska ersättas. Kiruna kommun gjorde upp med LKAB om att stå för merkostnaden.

De extra kvadratmeterna ska dessutom inrymma en funktion som inte finns i dagens stadshus – ett länskonstmuseum.

Länskonstmuseum Kiruna

När det visade sig att ritningarna innehöll mer ytor för tre år sedan uppskattades kostnaden till 30 miljoner. Nu föreslås en investering på 72 miljoner kronor för ändamålet. Dessutom föreslås att kommunen avsätter ytterligare 18 miljoner kronor i andra funktioner i det nya stadshuset som inte finns i det gamla. Det handlar bland annat om skalskydd och förbättrad ventilation.

– Det var en ganska grov uppskattning av kostnaden sm gjordes för tre år sedan. Man höftade nog ganska friskt för tre år sedan får man säga, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Räknar med debatt

Investeringen blir en del av hyreskostnaden som i sin tur ingår i driftskostnaderna för länskonstmuseet. När det gäller driften betalar Kiruna kommun 40 procent och Region Norrbotten (tidigare landstinget) betalar 60 procent.

Kristina Zakrisson räknar ändå med att det kommer att bli debatt om kostnaden när den läggs fram för kommunstyrelsen på måndag.

– Det blir alltid debatt på kommunstyrelsen. Man jag tror att de flesta inser logiken i det här och jag kan nog tycka att 72 miljoner är ett bra pris för ett länskonstmuseum. Det hade blivit betydligt dyrare om man hade byggt det särskilt och inte i det nya stadshuset, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Länskonstmuseum Kiruna

Mer i ämnet